Na Svetica treku natjecalo se čak 300 trkača

Čeka se njegov ovosezonski debi - Petar Bratulić (S. KRIZMANIĆ/arhiva)
Čeka se njegov ovosezonski debi - Petar Bratulić (S. KRIZMANIĆ/arhiva)

Čak tristo trkača raspoređenih u tri kategorije natjecalo se jučer na Svetica treku, utrci po predivnom ližnjanskom priobalju, koja je bila i 6. kolo, ujedno i završno ovogodišnjeg Istarskog treking kupa. Organizator ove utrke bio je SRK Puls iz Ližnjana, a utrku su pomogli i domaćini Općina Ližnjan i Turistička zajednica općine Ližnjan. Kako je u uvodu naglasio Denis Mirković, predsjednik SRK Pulsa, Kup je osnovan 26. prosinca lani, a kroz šest ovogodišnjih kola sudjelovalo je više od tisuću natjecatelja iz više od 20 zemalja.

Prvi su startali natjecali u Maraton kategoriji, duž staze od 45 kilometara, potom su startali natjecatelji u Challenger kategoriji na 25 kilometara dugoj stazi, a posljednji trkači Active trail kategorije u dužini od 13 kilometara (koja se nije bodovala za Istarsku treking ligu). Utrka je trajala do noći, a rezultati će, po prispijeću svih natjecatelja, biti poznati na stranici stotinka.hr. Poznato je tek da je Tomaž Cankar iz Slovenije matematički osigurao naslov, dok se za ostala mjesta vodila jaka borba, pogotovo u ženskoj konkurenciji. Prva tri natjecatelja koji su osvojili Istarski treking kup bili su nagrađeni pri kraju utrke vrijednim nagradama.

U sklopu ove manifestacije svečano je otkriven i kip Monte Madona koji se nalazi na samom ulazu u kompleks Svetice, a riječ je o radu akademskog kipara, ujedno i člana SRK Puls-a. Tihomira Hodaka. I ova je manifestacija održana uz pokroviteljstvo Općine Ližnjan. Kip je napravljen po legendi koja je opisana u knjizi Valeriana Montia "Cenni storici di Sissano" koju je preveo Antonio Giudici, a koji je također prisustvovao otkrivanju. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimili Dragan KLAPČIĆ i Karmen RADETIKIO)


Podijeli: Facebook Twiter