Na svakom koraku vidi se briga za mjesto

Fažana je posljednjih godina puno ulagala u plaže (M. MIJOŠEK)
Fažana je posljednjih godina puno ulagala u plaže (M. MIJOŠEK)

Malo ribarsko mjesto s duhom prošlih vremena postaje sve "turističkije". Nekad ne tako atraktivna Fažana, koja je predugo bila tek tranzitna točka na putu prema elitnim Brijunima, postala je s godinama pravi turistički biser južne Istre. U zadnjih desetak godina promjene su više nego evidentne. Uređeno je staro mjesto, i fasade i ulice, riva je prava lokacija za guštanje, bilo ujutro, danju ili s večeri. Plaže su sređene, i one javne, ali i one u sklopu dva kampa koji posluju na ovom području. Šetnica spaja sve objekte uz obalu i privlači velik broj šetača i biciklista. Ugostiteljski objekti nude raznoliku ponudu i lijepo su sređeni. Hortikultura i promet također. Sve u svemu, Fažana je postala ugodno mjesto za boravak, bilo turista, bilo domaćih koji traže vikend-mjesto za šetnju, kavu ili ručak. Ono što većini u Istri predstavlja Rovinj, to Puležanima, ali i svima u okolici predstavlja Fažana. Mjesto popodnevne kave i ćakule.

Ne pretjerati s razvojem

Glavni razlog svakako je velika briga za mjesto, ali i činjenica da se Fažana opredijelila za razvoj turizma te je tome podredila i infrastrukturu i manifestacije i ponudu. A i mještani su se u tome snašli pa se svake godine otvaraju novi smještajni kapaciteti, restorani, kafići, beach barovi, nude se dodatni sadržaji. Uistinu pohvalno, iako bi uvijek trebalo paziti da ta krhka linija između uređenog i atraktivnog ne preraste u umjetno i masovno. Upravo ono o čemu uvijek svi govore - voditi računa o održivom turizmu, a ne da turizam postane industrija koja će u tri mjeseca iscrpiti masu lokalnih resursa i opteretiti infrastrukturu, a u konačnici mještani od toga neće imati tako velike koristi.

Toga se boji njemački turist Amo Haas iz Nuernberga koji već tri godine ljetuje u kampu Pineta sa svojom obitelji. Kaže da se za Pinetu odlučio jer je to kamp s očuvanom prirodom kakvog ne može naći drugdje pa ni u drugim istarskim kampovima.

- Svake godine u Fažani vidim nove promjene. To je mjesto koje se iznimno razvija i još uvijek nema toliko turista. Međutim, bojim se da bi se to moglo u budućnosti promijeniti i da će se sve razviti. U tom slučaju morat ćemo potražiti neke nove destinacije, tvrdi ovaj njemački turist koji je trenutno zadovoljan svom ponudom u Fažani - od plaža do restorana, starog grada, šetnica i cijena.

I turistički djelatnici u Fažani zadovoljni su kako izgleda mjesto i smatraju da ono puno pruža gostima. Neki su, poput vlasnika suvenirnice pored crkve svetog Kuzme i Damjana, došli iz Pule za poslom.

Badel kao kritična točka

- Došli smo u Fažanu jer smo htjeli osjetiti turizam. Naravno da ga ima i u Puli, ali Fažana je ljepše turističko mjesto. A i imali smo tu prostor koji smo htjeli iskoristiti. Da sam turist, prije bih došao ljetovati u Fažanu nego u Pulu koja se još nije pronašla niti u turizmu, niti u industriji, niti kao vojni grad. Nije definirana. Gradski oci ne znaju što žele, dok se Fažana već godinama unazad opredijelila za turizam. Ujedno, ovdje je more ispred nosa, a i čistoća je na višem nivou. I intimnije je mjesto. Naravno, uvijek se može bolje, ali Fažana je jako lijepo uređena te nudi sadržaja za svačiji džep, tvrdi ovaj Puležan.

Kaže i da se njemu kao djelatniku u turizmu isplati ovdje raditi, iako mu je ovo bila probna sezona.

- Počeli smo raditi tek 1. kolovoza jer nismo uspjeli prije dobiti papire pa nam je ovo probna sezona. Ove sezone, dakle, ne očekujemo puno, ali iduću otvaramo već od Uskrsa. Ova je pokazala da posla ima i da dogodine možemo očekivati porast posla, ali treba nam dobra reklama, zaključuje on.

Dobru je sezonu imao i Aleksandar Ristovski koji iznajmljuje brodice kraj lukobrana. Veli da je posla više u njegovom segmentu poslovanja zbog toplog i sunčanog ljeta.

- Ova je sezona bila puno bolje od lanjske kada je bilo loše vrijeme. Počeli smo početkom svibnja i radit ćemo do kraja rujna. Naravno, svake sezone ima nekih problema, ali našem je poslu lijepo vrijeme išlo na ruku, kaže on. Iako je i za njega Fažana na dobrom nivou uređenosti, smatra da bi se određene stvari trebale bolje riješiti, prije svega predio bivše tvornice Badel koja je u međuvremenu srušena, čime je površina ostala prazna i čeka gradnju turističkih objekata. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter