Na Sv. Katarini otkrivanje spomen ploče poljskom grofu

Konzul Republike Poljske u Zagrebu, Janusz Tatera tijekom razgledavanja arhivskih poštanskih razglednica u holu gradske palače
Konzul Republike Poljske u Zagrebu, Janusz Tatera tijekom razgledavanja arhivskih poštanskih razglednica u holu gradske palače

- Narod koji ne pamti i ne cijeni svoju povijest, ne može razumjeti ni budućnost, tim je riječima konferenciju za novinare, u ponedjeljak u gradskoj palači Rovinja otvorio Janusz Tatera, konzul Republike Poljske u Zagrebu, koji je u društvu sunarodnjaka i predstavnika Grada Rovinja prezentirao program svečanog obilježavanja 90. obljetnice smrti grofa Ignacyja Korwin-Milewskog, Rovinjcima poznatog i kao nekadašnjeg vlasnika obližnjeg otoka sv. Katarina.

Govoreći o zajedničkoj povijesti, odnosno onoj koja isprepliće dva naroda, poljski je konzul, uz grofa Milewskog koji je bio zaljubljen u Jadran i koji je 1899. godine od nadvojvode Karla Stephana von Habsburga otkupio mali otok sv. Katarina čijim je vlasnikom ostao do 1926. godine, spomenuo i druge Poljake koji su na prostorima Hrvatske ostavili traga. Primjera radi, izdvojio je pripadnike Barske konfederacije koji su neko vrijeme boravili u Dubrovniku, skladatelja Ludomir Michal Rogowski i zapovjednika Vojne mornarice Wadyslawa Filanowicza, koji su također boravili u Dubrovniku.

- Naša zajednička povijest rezultat je sličnog mentaliteta. Nije naime slučajno da sve više i više poljskih turista bira Jadran za odmor, o čemu zorno govori i podatak da su Poljaci po brojnosti u Hrvatskoj peti po redu najbrojniji gosti, rekao je, između ostalog Janusz Tatera.

No, više informacija o liku i djelu poljskog grofa Milewskog podastrle su kustosice - Renata Higensberger, Narodni muzej u Varšavi i Tajana Ujčić (Zavičajni muzej grada Rovinja) zahvaljujući čijim se angažmanima, obrađivanjem podataka kao i konačnom objavom hrvatsko-poljske dvojezične knjige "Grof Ignacy Karol Korwin-Milewski neobična ličnost" ispisala i knjižica o nekadašnjem uglednom, i po mnogočemu kontroverznom grofu čiji se tragovi i danas u mnogočemu ogledaju na Otoku.

Uz knjigu čiju je nakladu osiguralo Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Ministarstvo kulture i narodne baštine Republike Poljske, Narodni muzej u Varšavi, Narodni muzej u Krakovu i Poljska kulturna udruga "Fryderyk Chopin" u Rijeci, u utorak i srijedu Rovinjci će imati prigode čuti i vidjeti mnoge zanimljivosti iz života grofa Milewskog, velikog kolekcionara umjetnina.

Od arhivskih razglednica do popularno - znanstvenog seminara

Konkretno, u utorak u 13 sati na rovinjskom groblju Laste otkrit će se obnovljen nadgrobni spomenik grofu Milewskom, da bi s početkom u 17 sati na otoku sveta Katarina bilo organizirano otkrivanje i njegove spomen-ploče. Uz predstavnike poljske dijaspore i goste, organizatori programa nadaju se i što većem odzivu Rovinjca, te ih pozivaju da se u 16.30 sati s Malog mola ukrcaju na linijske brodove za otok sv. Katarina, tim više što se u 19 sati najavljuje i jazz koncert istaknutog poljskog Kvarteta Mariusza Boganowicza iz Varšave.

Za srijedu, 28. rujna najavljuje se i susret lidera poljske dijaspore s predstavnikom direkcije Odjela za suradnju s poljskom dijasporom i Poljacima izvan domovine Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske. Mini izložbu na kojoj će se prezentirati samo djelić arhivskih poštanskih razglednica na temu Rovinj i otok sv. Katarina, Rovinjci će imati prigode razgledati od 10 do 15 sati u holu rovinjske gradske palače.  Za kraj svečanog obilježavanja 170. godina od rođenja i 90 od smrti grofa Ignacyja Korwin-Milewskog, na otoku Katarina najavljuje se i popularno -znanstveni seminar "Život i djelovanje grofa Ignacyja -Korwin- Milewskog". Početak seminara najavljen je za 11 sati. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter