Na sud zbog uvrede predsjednika Mesica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednika Hrvatske ciste stranke prava i organizatora prosvjeda koji se u petak održao ispred švicarskog veleposlanstva u Zagrebu Josipa Miljka (49) uskoro ocekuje posjet Prekršajnom sudu, a zbog uvredljivih parola koje su se pojavile na tom skupu. Cini se da se policija u posljednje vrijeme strogo pocela pridržavati slova zakona te sankcionira svako omalovažavanje i vrijedanje državnih institucija, što nalaže Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji je gotovo nepromijenjen još iz vremena SFRJ.

Prije dva tjedna je u Koprivnici, kada je taj grad posjetila premijerka Jadrana Kosor, uhicen je dragovoljac Domovinskog rata Ranko Bokan Boban (46) zbog letka u kojem se nebiranim rjecnikom proziva premijerku, a sada je tijekom zagrebackih prosvjeda policija prijavila cetvoricu maloljetnika zbog uvrede predsjednika Stjepana Mesica. Kako doznajemo, iz mase natpisa policija je izdvojila dva transparenta za koje je procijenjeno da izravno vrijedaju hrvatskog predsjednika. Prosvjed je u ime Hrvatske ciste stranke prava organizirao Josip Miljak, koji se vec proslavio takozvanim "Anti Gay Prideom".

Cetvorica maloljetnika, od kojih su dvojica stara 16, a dvojica 17 godina, prijavljena su redovnim putem i odgovarat ce zbog omalovažavanja, odnosno vrijedanja "državnih organa" te isticanja simbola, tekstova, slika i crteža kojima se remeti javni red i mir. Za te su prekršaje predvidene novcane kazne ili kazne zatvora, za jedan prekršaj do 30, a za drugi do 60 dana zatvora. Istovremeno, policija je prijavila i Miljka s obzirom na to da je on organizirao prosvjed, a prema mišljenju policije nije osigurao javni red i mir na okupljanju te je dopustio isticanje uvredljivih transparenata. Ispred švicarskog veleposlanstva protestiralo se zbog odluke švicarskih vlasti da se kontroverznom pjevacu Marku Perkovicu Thompsonu zabrani nastup i ulazak u tu zemlju.


Podijeli: Facebook Twiter