Na Subotini putuju kroz vrijeme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotina je ove godine više nego ikada pravi spoj nekoliko stoljeca. Buzecani i njihovi gosti moci ce se ukrcati u povijesni vremeplov, provesti od laser showa, novotarije suvremenog doba, do tradicijskog puckog sajma kakav se nekad u Buzetu održavao na prijelazu iz 19. u 20. stoljece i sve to zaciniti degustacijom milenijske fritade od 2011 jaja i desetak kilograma tartufa.

Središnje sadržaje gradskog praznika i tradicijske pucke fešte Subotine na konferenciji za novinare u srijedu predstavili su gradonacelnik Valter Flego, procelnica resornog gradskog odjela Elena Grah Ciliga, direktorica Turisticke zajednice Nada Prodan Mrakovic te direktor rock festivala Petkotina Sanjin Greblo.

Dvije novosti najavio je gradonacelnik Flego. Subotnji zabavni program pocinje tri sata ranije nego prethodnih godina, a u dva navrata, u 23 sata i u pola noci, prvi put na jednoj gradskoj fešti u Istri posjetitelji ce na glavnom gradskom trgu moci uživati u laser showu.

Vikend program pocinje u petak u 18.30 sati svecanom sjednicom Gradskog vijeca, a u 19 sati na Mostu krece 16. rock festival - Petkotina.

U subotu u 10.30 sati ispred Narodnog doma kazališna je predstava za djecu i mlade "Drvo ima srce," slijede djecja radionica i promenadni koncert limene glazbe buzetskog GD-a Sokol, u 12 sati proglašenje je dobitnika nagrade Margerita.

U 17.30 sati nastupaju pjevaci udruge Mali Veliki mikrofon, a zabavni program na Fontani nastavlja se u 18 sati nastupom klape Iskon i harmonikaša Denisa Novata, svjetskog prvaka u sviranju na dijatonskoj harmonici. U 19 sati pocinje priprema milenijske fritade s tartufima.

U vecernjem programu nastupaju: Maja Šuput & En-Joy band, a potom i grupa Replay na Trgu Fontana, te Bruno Krajcar Band i Borko Rupena Trio, na pozornici ispred Narodnog doma.

U nedjelju, na Subotini po starinski, desetu godinu zaredom, starogradski trgovi i ulice tocno u podne pretvorit ce se u veliku pozornicu na otvorenom. Buzecani ce obuci pucku i gradsku odjecu s kraja 19. stoljeca i pretvoriti povijesnu jezgru u veliki muzej tradicionalnih obrta, obicaja i glazbe.

Posjetitelji ce se prolaskom kroz Vela ili Mala vrata vratiti u prošlost, stotinjak godina unatrag u vrijeme održavanja sajma po starinski i postati dio 12-satne predstave. Docekat ce ih stari obrti i meštrije, ulicni sviraci, dame i kavaliri, brojni šetaci u stiliziranim gradanskim odijelima. Na starinskom merkatu autohtone proizvode nudit ce rekordnih šezdesetak izlagaca iz Istre i s rijeckog podrucja.

Na svaki puni sat na jednom od trgova održavat ce se razliciti programi. Buzetski pucki teatar izvest ce predstavu "Se i saku", nastupit ce gosti iz Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" Galižana, kao i kvartet Veljak. Predstavit ce se slikovnica za djecu "Prica o buzetskoj naušnici", udruga Gaia iz Umaga izvest ce ples po starinski, a održat ce se i koncert tradicijske glazbe.

U svim programima Subotine, koja je pocela 27. kolovoza i završava 25. rujna, od znanstvenih do kulturnih, zabavnih i sportskih, sudjeluje preko tisucu i pol sudionika.


Podijeli: Facebook Twiter