Na studiju Kultura i turizam ima mjesta za 80 redovnih studenata

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Odjel za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije osnovan je lani na temeljima Odjela za studij na talijanskom jeziku s 40-godišnjom tradicijom izvođenja jednopredmetnog studija Talijanskog jezika i književnosti te sveučilišnog studija Kultura i turizam koji se izvodio kao samostalni studij od 2007. godine pri Sveučilištu Jurja Dobrile. Kao takav, jedan je od najmlađih sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Studentima pruža edukaciju na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Ustroj, program rada i upisne kvote za novu akademsku godinu predstavili su danas v.d. pročelnice izv. prof. dr. sc. Tea Golja, v.d. zamjenika pročelnice izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević i predstojnica Odsjeka za talijanske studije doc. dr. sc. Eliana Moscarda Mirković.

Dva odsjeka

- Cilj Odjela je osnaživanje postojećih studijskih programa, kao i obogaćivanje ponude Sveučilišta Jurja Dobrile suvremenim i interdisciplinarnim studijskim programima koji su usklađeni s potrebama pojedinaca, tržišta rada, europskim razvojnim potrebama i potrebama društva znanja. Novim studijskim programima osiguravamo kompetencije za zanimanja budućnosti, istaknula je v.d. pročelnice Tea Golja.

Organizacijski, Odjel je podijeljen na dva odsjeka: za kulturu i turizam te za talijanske studije. Na Odjelu se može studirati preddiplomski sveučilišni studij Kultura i turizam gdje se, završetkom trogodišnjeg studija (šest semestara), stječe naziv sveučilišni prvostupnik kulture i turizma. Na dvogodišnjem dodiplomskom studiju Kulture i turizma, koji se izvodi za redovne i izvanredne studente, stječe se naziv magistra kulture i turizma.

Jednopredmetni preddiplomski sveučilišni studij Talijanski jezik i književnost traje tri godine, a završetkom student stječe akademski naziv prvostupnika talijanskog jezika i književnosti. Diplomski studij traje dvije godine, a stječe se akademski naziv magistra talijanskog jezika i književnosti. Poslijediplomski specijalistički studij Prevođenje u okviru hrvatsko-talijanske dvojezičnosti traje dva semestra, odnosno tri s predsemestrom, a završetkom stječe se akademski naziv sveučilišni specijalist hrvatsko-talijanskog prevođenja.

Razredbeni postupak za upis se provodi u ljetnom i rujanskom roku. Ljetni upisni rok je otvoren do 17. srpnja u 17.59 sati, a zimski ispitni rok do 19. rujna u 17.59 sati. Prijave se šalju elektroničkom poštom u Nacionalni informacijski sustav za prijave na visoka učilišta (NISpVU). Središnji prijavni ured nacionalni je centar za prijave na studijske programe, a objedinjava poslove vezane uz prijave i ispunjavanje uvjeta za upise na visoka učilišta.

Upisi i nakon rujna

Prijave na preddiplomske studije i integrirane studijske programe također se odvija putem NISpVU-a, a njemu se pristupa putem internetske adrese www.postani-student.hr. Sustavu prijave za diplomske studije pristupa se preko web stranice diplomski.studij.hr, a popis visokih učilišta koja provode prijave za diplomske studije je na adresi www.studij.hr.

Upisne kvote za navedene studijske programe su slijedeće: na prvoj godini preddiplomskog studija Kultura i turizam ima mjesta za 80 redovnih studenata, 40 izvanrednih i pet stranih državljana. Na preddiplomskom studiju Talijanski jezik i književnost ima mjesta za 25 redovnih studenata, pet izvanrednih i jednog stranog državljana.

Važno je napomenuti da ukoliko ostane slobodnih mjesta na rujanskom ispitnom roku, zaprimat će se i daljnje prijave. Broj slobodnih mjesta za jesenski razredbeni rok bit će objavljen na oglasnim pločama i internetskim stranicama Odjela, na mrežnim stranicama Sveučilišta Jurja Dobrile te na stranicama www.postani-student.hr.

Školarina za izvanredne studente 5.000 kuna

Studenti koji su već jednom upisali prvu godinu studija u statusu redovitog studenta na nekom visokom učilištu u RH, a žele ponovno upisati prvu godinu studija u statusu redovitog studenta na Sveučilištu u Puli, dužni su platiti školarinu u iznosu od 5.500 kuna. Svi oni koji studij prvi put upisuju u statusu redovitog studenta studiraju na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja i ne plaćaju školarinu. Školarina za izvanredne studente iznosi 5.000 kuna. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter