Na studiju ekonomije 90 mjesta manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukladno naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da svi studiji ekonomije moraju regulirati broj studenata u odnosu na nastavnicki kadar, a sve da bi se stalo na kraj masovnom upisu na ekonomiji, Sveucilište Jurja Dobrile je na posljednjoj sjednici Senata odlucilo revidirati prethodno donesene kvote te je sada 90 mjesta manje za upis na ovaj studij.

No, ovi se rezovi nece odnositi na redovne studente koji studiraju na teret Ministarstva, a kojima je, kao i lani, na raspolaganju 280 mjesta. Dakle, smanjen je broj mjesta za upis studenata izvanrednih studija, odnosno za one koji rade i placaju školarinu, a za koje je Senat pulskog sveucilišta odredio kvotu od 210.

Kako isticu na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic", kvote se nikad ne popune pa su i ranije samo za 15 posto odudarali od preporuke Ministarstva, po cijem naputku se do 2015. godine na svim studijima ekonomije na jednog profesora smije upisati najviše 30 studenata, u protivnom gube dopusnicu za rad. Na pulskoj ekonomiji zasad je prosjek 35 studenata.

Ukupno su na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" na raspolaganju 752 mjesta, ali osim studija ekonomije i poslovne ekonomije na koje otpada 496 mjesta za upis, ubrojeni su studij kulture i turizma, informatike i novi studij na daljinu iz racunovodstva, gdje ce upisi biti moguci nakon što dobije dopusnicu Ministarstva.

Na Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti ima 171 slobodno mjesto na prvoj godini preddiplomskih studija, na Odjelu za humanisticke znanosti 96, Odjelu za studij na talijanskom jeziku 26, Odjelu za glazbu 22, dok 15 brucoša može upisati interdisciplinarni studij Znanost o moru.

Na Sveucilištu Jurja Dobrile u sljedecoj ce akademskoj godini na raspolaganju biti ukupno 1.082 mjesta za studente prve godine. Od tog broja bez placanja školarine, odnosno kao redovni studenti moci ce se upisati 654 brucoša. Za izvanredni studij mjesta ima za 390 studenata, a još 38 za strane studente. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter