Na stolovima umjesto bakalara srdele i sarme s manje mesa

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nezavisni hrvatski sindikati i ove su godine izračunali prosječnu blagdansku potrošačku košaricu koja obuhvaća troškove tradicionalne prehrane za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu. Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za ovu godinu iznosit će tako 2.067 kuna, dok je prošle godine iznosila 2.000 kuna. Skromnija košarica ove godine iznosi 928 kuna, a prošle godine je iznosila 854 kunu. Skromna košarica može biti još i skromnija odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 544 kune, što je rast u odnosu na prošlu godinu u kojoj je iznosila 525 kune, veli Krešimir Sever iz NHS-a.

Kupuju se jeftinije namirnice

Nažalost, istraživanje je pokazalo da neka tradicionalna jela, kao što je primjerice bakalar za Badnjak i purica za Božić, iziskuju povećane troškove zbog visokih cijena i većina hrvatskih građana ne može si ih priuštiti pa je blagdanska košarica podijeljena na tri kategorije - onu obilniju i u skladu s tradicijom, onu nešto skromniju, u kojoj su sadržane zamjenske odnosno jeftinije namirnice, koje barem djelomice mogu zadovoljiti istovremeno i tradiciju i prehrambene potrebe za blagdanske dane i onu najjeftiniju.

Pokazalo se i da će veliki broj građana zamijeniti skupi bakalar jeftinijom ribom - primjerice srdelama, dok će puricu zamijeniti kokoš ili neko drugo, još jeftinije meso. Za Silvestrovo i Novu godinu, umjesto odojka i skupljih suhomesnatih proizvoda, kao što su pršut, kulen i šunka, konzumira se jeftinija svinjska lopatica, jeftinije salame, za juhu manje kvalitetni dijelovi junetine ili samo sarma od jeftinijeg i manje kvalitetnog mljevenog mesa s više riže. Ni tradicionalna, ni srednja, ni skromna košarica ne obuhvaćaju troškove darova, bora, ukrasa, pirotehnike i sličnoga, što se uobičajeno kupuje za blagdane, kao ni troškove putovanja na razna odredišta, plaćeni novogodišnji dočeci i slavlja i slično te se isključivo temelje na troškovima prehrane i troškovima pića koji su obuhvaćeni u razumnim količinama.

Troškovi od 500 do dvije tisuće kuna

U razgovoru su nam Puljani potvrdili ovakvo istraživanje - za većinu će ovi blagdani proći skromno, bez velikih troškova. "Nema se, mirovine su male…"bile su najčešće riječi koje smo čuli pokušavajući iz njih izvući podatak koliko će za ove blagdane dodatno potrošiti. Najskromniji su, naravno, umirovljenici.

- Priuštit ću si malo bakalara i to je to, za ostale dane kao i za svaki drugi. Vjerojatno ću napraviti i sarme, one su uvijek klasika. Za skuplje se kolače nema ali ću napraviti fritule. Penzije su male, za poklone se isto nema. Sva sreća da mi unuka ima 30 lit i da ona meni kupi ča mi rabi, rekla nam je Marija Savić.

Pretjerano neće trošiti ni mlada majka dvoje djece. Kako nam veli beba ima šest mjeseci i još je na porođajnom.

- Sada su nešto povećali porodiljne naknade tako da nam je to super, ali opet troškovi života su visoki i ne ostaje previše za trošenje. Imamo sreće da nismo podstanari, ali smo opterećeni stambenim kreditom. Ipak, dobro je da trošimo za naš stan, priča nam mlada mama Dragana. Kako navodi, ukupno će potrošiti oko 500 kuna - što za poklone što za nešto bogatiju trpezu.

- Pokloni će biti skromni, znak pažnje, a božićni ručak i novogodišnja večera bit će nešto bogatiji nego inače, veli Dragana, dodajući kako gleda i kupuje na akcijama, ali su i one sporne jer se cijene prvo dižu u nebesa, a onda snižavaju. Primijetila je, veli nam, da je dosta skupo i voće poput jabuka, banana, mandarina koje se prije moglo vrlo povoljno kupovati.

Nešto više potrošit će ove godine Rina Bolković iz Raklja koju smo susreli na pulskoj tržnici i to zato što radi vani.

- Volim raditi kolače, pravit ću ih dosta, a kuhat ću i svečani ručak za cijelu familiju, veli nam Rina dodajući da je već kupila puricu koju će poslužiti s pečenim krumpirima, a radit će sama i bakalar na bijelo, za kojeg nam je odmah otkrila i recept. Njega je, veli nam, kupila u Italiji jer su preko cijene kvalitetnog bakalara, vrste Ragno, povoljnije nego u našim dućanima.

Kupujte domaće!

Hrvatska gospodarska komora procjenjuje da će hrvatski građani tijekom ovogodišnjeg prosinca potrošiti 12,5 milijardi kuna, što je 500 milijuna kuna ili 4,16 posto više nego u prosincu lani. Tijekom prosinca najviše se kupuju dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, hrana, bezalkoholna i alkoholna pića, elektronika, knjige… Iz komore pozivaju kupce da kupuju domaće proizvode i time podupru hrvatsko gospodarstvo u skladu s trendovima diljem Europe.

Cijene visoke i na akcijama

Trgovački centri već su danima puni. Kupce, kako to već obično biva, mame raznoraznim akcijama i nagradnim igrama. No, kako su kupci dobro primijetili, cijene su se ranije dobro podigle pa su sada zapravo došle u normalu. Tako je primjerice maslac u mjesecima prije prosinca poskupio na gotovo 30 kuna (za 250 grama), a sada se na akciji nudi po 14 i 15 kuna. U Italiji i dalje je po 1,30 do 1,50 eura pa su mnogi ovih dana osim kave, maslinovog ulja i panetona u Trstu kupovali i maslac.

U našim su dućanima nešto pojeftinili i orasi pa se umjesto za sto kuna sada prodaju po 70-ak za kilogram dok su na tržnici po 80 kuna. Suhi bakalar košta oko 200 kuna za kilogram, no ima ga i dosta skupljeg. Purice se nude po cijenama od 25 do 30 kuna po kilogramu, a mlinci su oko deset kuna za pakiranje od pola kilograma. Radite li francusku salatu valja znati da su veće teglice kiselih krastavaca oko 11, 12 kuna (670 grama), velike teglice majoneze oko 20 kuna, a jaja od kune naviše. Janjetina košta oko 50 kuna, a svježi odojak nudi se po cijenama od 35 do 47 kuna po kilogramu.

Kupuju se panetoni po cijenama od 30 do 70-ak kuna, ali i orahnjače i makovnjače koje su u većini centara snižene na 15 kuna (za pakiranje od 450 do 500 grama). (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter