Na Stoji se otvara prva gradska kovacnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za otprilike mjesec dana Pula bi trebala biti bogatija za gradsku kovacnicu. U eri automatizirane i kompjuterizirane proizvodnje te jeftinih instant kineskih proizvoda, Puljani i njihovi gosti moci ce tako uživo vidjeti jakih ruku djelo i pritom dobiti traženu uslugu, kupiti originalni uporabni proizvod ili suvenir.

Rijec je o kovacnici koju ce otvoriti Puljanin Romeo Maglic, iz zadnje generacije kovaca s diplomom koju je stekao krajem 80-ih godina u Tehnickoj školi jer je nakon toga zanimanje kovaca ukinuto iz programa škola. Danas je jedini u Istri koji radi odredene kovacke poslove poput oštrenja kosa, plugova, pikuna, rankuna i drugog "ordenja".

- Prostor u kojem cu otvoriti kovacnicu nekadašnja je glavna austrougarska telefonska centrala od stotinjak kvadrata u Ulici sv. Polikarpa na Stoji.

Taj mi je prostor vojska dodijelila prije 15-ak godina na doživotno korištenje, ali su u meduvremenu unutra bili i gljivari i dosta ga devastirali. Sada cu je uz pomoc prijatelja urediti, unutra i izvana, postaviti kovacku opremu i, jednostavno, raditi ono što znam - kovati, kaže nam skromno 46-godišnji Maglic.

Maglic je vlasnik je dva svjetska patenta, takozvane klesalice koju koriste kipari, kirurzi i zlatari, te "škorpiona" koji je razvio u suradnji s MUP-om, a koji služi za sputavanje zatvorenika bez fizickog kontakta.

U kovacnici ce raditi cetiri osobe: uz Romea radit ce dva pomocnika, šegrta, koji ce uciti od njega, te knjigovoda. Osim toga, zahvaljujuci podršci Grada Pule i Turisticke zajednice imat ce i štand na Giardinima gdje ce svakodnevno po dva sata turistima pokazivati vlastito znanje i sposobnosti kovaca.

Bit ce to, kaže, kao u Muranu. Turisti ce sve moci vidjeti, a u konacnici i kupiti originalne kovacke suvenire: male potkovice, dva spojena srca, male istarske kosirice, kao i snježnu kuglu s motivima Pule, a suradnju je vec uspostavio s jednim puhacem stakla koji ce oblikovati kuglu. (S. ZRINIC TERLEVIC; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter