Na stazi "Mali princ" postavljene kućice za pčele

Na stazi Mali princ postavljene kućice za solitarne pčele (M. ANGELINI)
Na stazi Mali princ postavljene kućice za solitarne pčele (M. ANGELINI)

U Park šumi Šijana bilo je iznimno svečano. Nakon što je prije sedam godina započeto s njenom revitalizacijom, s 250 tisuća kuna koliko je za njeno, kao i održavanje Park šume Busoler u ovoj godini odvojio Grad Pula, ukupno je dosad uloženo dva milijuna kuna.

- Svaka kuna uložena u ovu šumu je opravdana. Šuma je znatno više korištena i uređenija. Srce mi je ispunjeno zadovoljstvom kad vidim ovoliko djece koja u njoj bezbrižno borave, a istovremeno im omogućava učenje o prirodi i biologiji, na licu mjesta, u predivnoj atmosferi koja ovdje vlada.

Pomak je apsolutno vidljiv, a tomu uvelike doprinose vrijedni rendžeri Nature Histrice, djelatnici Hrvatskih šuma, dok zasluge za edukaciju djece, koja moraju znati štititi i čuvati šumu kao veliko bogatstvo i za buduće generacije, pripadaju Zajednici tehničke kulture Pula u suradnji s kojima su danas postavljene kućice za pčele, dok su ranijih godina to isto učinili za ptice i šišmiše, rekao je gradonačelnik Boris Miletić koji je ovom prilikom zasadio bor.

Nastavljeno je dakle uređenje poučne staze "Mali princ", gdje su postavljene kućice za solitarne pčele (samotarke ili pčele zidarice), a koje su u radionici "Ekologija i tehnika idu zajedno" odnosno projektu "Približimo grad prirodi - izrada kućica za korisne kukce" pod vodstvom profesora Luciana Šurana izradili u sklopu djelovanja Centra za tehničke aktivnosti "Veruda" pri Zajednici tehničke kulture Pula učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola Veruda, Centar, Kaštanjer, Stoja, Monte Zaro i Šijana u cjelogodišnjoj radionici maketarstva.

Predstavnicima škola čiji su učenici sudjelovali u izradi, uručene su zahvalnice te drvene kućice za pčele koje će se koristiti u edukativne svrhe.

Djeca spomenutih škola koja su sudjelovala u izradi kućica, ali i ona iz ostalih škola, poslušala su edukativno predavanje profesora Slavka Brane.

Ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica, Elvis Zahtila također je izrazio zadovoljstvo zbog unapređenja, uređenja te obima posjećenosti Park šume Šijana. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter