Na starim su razglednicama i naši korijeni

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Vrijedan trojezični katalog zbirke "Istra Istria Memento", rad muzejske kustosice Gordane Milaković, koji je ukoričio izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica, prvi takve vrste u Hrvatskoj, predstavljen je u petak u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, uz istoimenu izložbu u preuređenom prostoru nekadašnje vodospreme na Kaštelu.

Recenzentica dr. sc. Marija Tonković tom je prilikom pohvalila golem i filigranski autoričin posao i dodala da ovo nije slikovnica nego pravi priručnik koji će služiti budućim kolegama. Stare razglednice su istraživački izazov, ali i trag na kojem prepoznajemo svoje korijene, dodala je. Podsjetivši da je nekad svaki restoran i hotel u Istri imao svoju razglednicu, izrazila je uvjerenje da 'kartoline', unatoč mailu, neće nikad izumrijeti jer je posrijedi intiman, neposredan taktilan kontakt.

Autorica kataloga Gordana Milaković voditeljica je muzejske Zbirke starih razglednica od 2000. godine. Te je godine zbirka imala 2.032, a danas čak 14.492 predmeta. Najintenzivniji otkup na audicijama te od institucija i kolekcionara zbio se 2009. godine.

- Naslov kataloga "Istra Istria Memento dan je u namjeri asociranja na "Momento vivere" ("Sjeti se života"). Glavninu fundusa razglednica čini zlatno doba od 1897. do 1918. godine, a koje je imalo maksimu slavljenja života. Zato danas imamo ekskluzivne i lijepe razglednice, kazala je autorica, ispraćena dugim pljeskom.

Ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac u ime institucije koja obilježava 60. obljetnicu djelovanja izrazio je ponos zbog izdavanja ovog, kako je rekao, iznimno vrijednog djela. U ime istarskog župana posjetitelje je pozdravio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, kazavši da ovaj katalog izaziva emocije i ilustrira bogatstvo Istre zabilježene kroz razglednice.

Najstarija dopisnica odaslana 24. listopada 1869. iz Pule u Beč
U fundusu Zbirke starih razglednica na Kaštelu postoji i dopisnica koja je 23 dana nakon pojave prve dopisnice, 24. listopada 1869. godine, odaslana iz Pule u Beč. Prema saznanjima stručnjaka Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, ova je dopisnica među najstarijim sačuvanim dopisnicama u Hrvatskoj. (Z. ANGELESKI, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter