Na Stanciji Špin obnovljena Agrolagunina sirana


Na Stanciji Špin kraj Tara danas je svečano predstavljena nova Agrolagunina investicija - obnovljen kompleks tamošnje sirane, čime je ovaj dugogodišnji pogon povećao proizvodne kapacitete i modernizirao proizvodne procese te cijeloj priču dodao i važnu turističku dimenziju.

- Prilikom dolaska ovom cestom imali ste prilike vidjeti staru cestu i napuštene zgrade i jedna dio novoizgrađene ceste i onda ste došli do stancije, do nove sirane, do našeg turističko-proizvodnog kompleksa gdje smo nastojali spojiti zelenu i plavu Hrvatsku - proizvodnju hrane i turizam, rekao je Goran Kramarić, direktor Agrolagune, na otvorenju obraćajući se brojnim okupljenim uzvanicima iz svijeta politike, gospodarstva i turizma.

Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, rekao je da sva promišljanja kako izaći iz ove krize koju dijelimo već četiri godine najčešće dovode do dvije komponente, ulaganja i investicija i to je ono što Agrokor živi od svojih samih početaka.

- U siranu na Stanciji Špin i sir Laguna investirano je 35 milijuna kuna, zaposleno je četrdesetak ljudi, ugrađena je najnovija tehnologija, a istovremeno se proizvodnja sira odvija na tradicionalan način. Sirana će proizvoditi oko 400 tona različitih sireva godišnje, rekao je Todorić. Dodao je da ovdje nije riječ samo o proizvodnim, već i o turističkim kapacitetima, jer je uz proizvodne pogone uređena i nova kušaonica te izgrađena prva Cesta sira uz pomoć lokalne zajednice, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

Todorić je podsjetio i da je ova sirana jedna od tri u Hrvatskoj koje su za rekonstrukciju i opremanje ugovorile potporu europskog IPARD programa. Istaknuo je i da u ovaj projekt 90 posto ugrađenih komponenata dolazi s hrvatskog područja, na što su izrazito ponosni. Obnova je počela lani u srpnju i trajala je samo šest mjeseci. Radovi su povjereni domaćim tvrtkama - GP Krk za građevinske radove i Frassinoxu za ugradnju procesne opreme. 

- Ovo je samo jedno u nizu ulaganja u Agrolagunu, u koju je Agrokor ušao 2004. godine. Ovom smo investicijom zaokružili investicijski plan od 230 milijuna kuna i na tome nećemo stati. Obnovili smo sve proizvode kapacitete i doveli najmodernije i najnovije tehnologije koje će sutra biti konkurentne na europskom tržištu i pomagati našim hotelijerima, zaključio je Todorić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina čestitao je na ovom projektu i istaknuo da je za dobivanje sredstava iz EU-fondova bitno imati gotove projekte. Rekao je da je lani iz IPARD programa u Hrvatsku uloženo 125 milijuna eura, a u ovoj godini u potpunosti će iskoristiti 330 milijuna eura koliko im stoji na raspolaganju.

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je spoj proizvodnje i turizama u ovom projektu.

- Nedavno je prihvaćena naša strategija razvoja turizma do 2020. godine, koja ima puno širu dimenziju. Ako pogledamo strategiju, onda se kao jedna od ključnih stvari spominju gastronomija i enologija, a ono što nam predstoji je još puno rada na proizvodnji hrane i njenoj promociji na turističkom tržištu. Time ostvarujemo potrošnju putem turista koji nam dolaze iz drugih zemalja, ostvarujemo rast kvalitete i stvaramo preduvjete za izvoz, rekao je Lorencin.

Okupljene je pozdravio i župan Ivan Jakovčić, koji je rekao da je sinergija velikih i malih proizvođača u Istri moguća i tu nema ljubomore, već konkurencije koje mora biti, a Agrolagunu doživljava kao velikog i konkretnog proizvođača.

Sirana će u prvoj fazi proizvoditi oko 300 tona sira i 100 tona skute na godinu, a proizvodni program, uz postojeći asortiman, kravlji  i ovčji te miješani sir i sir s tartufima, obogaćuje i novim proizvodima, sirom u vinu, sirom od tri vrste mlijeka, ribancem i skutom. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter