Na Stanciji San Antonio otvorena najmodernija uljara

Milenko Marjanović pušta uljaru u pogon (M. ANGELINI)
Milenko Marjanović pušta uljaru u pogon (M. ANGELINI)

Maslinarima Vodnjanštine za ove će berbe na raspolaganju biti još jedna uljara, i to najmodernija u Hrvatskoj, tvrdi Milenko Marjanović, ponosni vlasnik novog pogona za preradu maslina. Uljara na Marjanovićevoj Stanciji San Antonio jučer je i službeno puštena u pogon, a svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici - političari, gospodarstvenici i, što je najbitnije, vrijedni maslinari s juga Istre.

Dvije tona maslina na sat

Sofisticirani pogon, u kojem centralno mjesto zauzimaju Pieralisi stroj i najnoviji dekanter Leopard, ima kapacitet prerade dvije tona maslina na sat te predstavlja vrhunsku tehnologiju namijenjenu proizvodnji ekološkog maslinovog ulja visoke kvalitete, kakvima Marjanović i osvaja brojna priznanja na međunarodnim smotrama.

- Prednost pogona je što daje daleko veći randman i ulje s daleko više zelene boje, polifenola. Uljara ima mogućnost izdvojene prerade, bez da se miješaju tuđa ulja, a nakon prerade slijedi čišćenje kompletnog stroja. Svaki klijent ovdje će dobiti ulje isključivo svojih maslina, dobit će gušt svog ulja, kaže Marjanović, gospodarstvenik odranije na Puljštini poznat po distribuciji namještaja, a već neko vrijeme prisutan u svijetu maslinarstva. Zanimljiv detalj procesa prerade je da odkoščivač izdvaja koštice koje bez daljnje obrade služe kao peleti za grijanje. Time ovaj maslinar zaokružuje cijeli proces u ekološkom štihu, od uzgoja, preko prerade i skladištenja ulja, do iskorištavanja nusprodukata.

Investicija od 400 tisuća eura

Investicija je vrijedna 400 tisuća eura, pisali smo ranije tijekom montaže pogona, a Marjanović uskoro očekuje povrat 50 posto uloženog s obzirom da mu projekt uspješno kandidiran preko programa IPARD. Tijekom otvaranja uljare prikazan je cjelokupni proces prerade, što je izazvalo veliki interes maslinara. Pritom nisu izostale brojne čestitke vlasniku i oduševljenje viđenim.

- Nije lako danas ostvariti jednu takvu investiciju. No, Marjanović je već dokazao da je uspješan gospodarstvenik. Ovo je zasigurno korak naprijed maslinarstva Vodnjanštine, koja se već nametnula kao centar maslinarstva Istre i šire. Uvjeren sam da ćemo s ovom modernom tehnologijom i kvalitetu ulja dignuti na višu razinu. Ovaj projekt ima veliki značaj i za naše maslinare koji će ovdje prerađivati svoje masline, rekao je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Maslinari Vodnjanštine za berbu se već ozbiljno pripremaju. Marjanović, koji u ekološkom uzgoju drži 8.000 stabala na više lokacija zapadno od Vodnjana, s berbom je već počeo, dok će većina proizvođača u maslinike krenuti s prvim danom listopada. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter