Na Stanciji Kumparička 24 jahača iz cijele Istre

Start utrke na Stanciji Kumparička
Start utrke na Stanciji Kumparička

U subotu u podne na Stanciji Kumparička održan je Grand Prix Kumparička, natjecanje u daljinskom jahanju na stazi dugoj 20 kilometara na kojem je nastupilo 24 jahača iz cijele Istre od čega 17 žena i sedam muškaraca. U utrci je samo jedan jahač odustao, dok su ostali uspješno završili utrku.

No, kako pravila nalažu, valjalo je dobro "tempirati vrijeme" jer u daljinskom jahanju nije važno tko prvi uđe u cilj, već je pobjednik onaj tko dođe do cilja s najodmornijim konjem. Što znači da puls konja, kojeg su mjerili veterinari s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, mora biti 56 i manje otkucaja u minuti.

U ženskoj kategoriji prvo mjesto zauzela je Nina Fakin s konjem Sauronom koji su stazu prošli za sat i devet minuta, druga je bila Stefani Kapel na Wolfu s vremenom od sat i četrnaest minuta, a treća je bila Karla Faraguna na konju Caprice koja je za Stefani zaostala jednu minutu.

U muškoj kategoriji najbolji je bio Bor Winkler na Sheiku koji su stazu pretrčali za sat vremena i sedam minuta, drugi je bio Kristijan Peruško s Ringom i vremenom od sat i dvadeset dvije minute, a treće je mjesto zauzeo Nandi Radola s grlom Fly koji je za drugoplasiranim zaostao dvije minute.

Kako je rekao direktor utrke i vlasnik Kumparičke Aleš Winkler, radilo se o 3. kolu lige za pršut i sir, a trčalo se na stazi Kumparička - draga Magdalena - Mutvoran - Kuparička.

- Utrka na Kuparički okupila je dosad najviše jahačkih parova u ligi. Dužine je 20 kilometara, i vrlo je atraktivna. Za pobjednike smo osigurali nagrade u vidu sireva, a pridružili su se i drugi, pa tako su nagrade bile i boce vina Trapan i Chiavalon, rekao nam je Winkler, dodajući da će staza po kojoj su trčali jahači biti svojevrstan novi turistički proizvod, odnosno da će postati tradicionalna konjička, biciklistička i trkača staza. Radi se zapravo o prirodnoj, atraktivnoj stazi koja pruža mnoge mogućnosti.

Nakon utrke, ali i u vrijeme njezinog odvijanja, posjetitelji su imali mogućnost degustacije sireva, šetnje i razgledavanja. Utrka na Kuparički tako je svima koji su se odlučili ondje provesti subotnje popodne donijela lijepo nesvakidašnje druženje i atraktivan izlet. (N. SOFTIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter