Na Spectacvli Antiqvi očekuje se 20.000 posjetitelja

Za gladijatorske borbe obučeno je 20 sportaša (M. ANGELINI)
Za gladijatorske borbe obučeno je 20 sportaša (M. ANGELINI)

Krajem svibnja, točnije 29. ovog mjeseca u Areni će ponovno zaživjeti gladijatorske borbe. Nakon što se prva godina manifestacije Spectacvla Antiqva pokazala pravim pogotkom, pulska Turistička zajednica, Arheološki muzej Istre te Javna ustanova Pula sport i ove će godine domaćima i turistima omogućiti da dožive duh rimskih vremena.

Prvo ovogodišnje izdanje manifestacije organizira se za posebnu grupu gostiju u organizaciji pulskog hotelijera Arenaturista u 16 sati, a Arena će taj dan biti otvorena i za ostale gledatelje.

Prva sljedeća manifestacija održat će se za Dane antike 14. lipnja, dok će se ostali datumi definirati u narednih deset dana.  U svakom slučaju, svi će zainteresirani za gladijatorske borbe, ali i razne radionice na temu načina života Rimljana, moći pogledati 13 do 15 puta ove sezone i to u večernjim satima, od lipnja do rujna. Cijene ulaznica ostaju iste kao i lani.

- Riječ je o programu koji je namijenjen oživljavanju duha prošlih vremena te da prikaže Arenu u funkciji za koju je stvarno bila korištena u rimskom razdoblju. Lani smo počeli s manifestacijom i pokazalo se da je pun pogodak. Prodali smo oko 15 tisuća karata, a Spectacvlu Antiqvu je odgledalo 20 tisuća ljudi.  Ove ćemo godine dopuniti program, kazao nam je ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo.

Naime, poboljšat će se izvedba glumaca, kostimi i scenografija, a organizirat će se i dvije do tri nove atraktivne gladijatorske borbe uz one postojeće. Također, planira se poboljšanje kvalitete prezentacije.

- U planu imamo prije početka same manifestacije na platnu projicirati određene priče o samim gladijatorima, reklame te promovirati kulturnu i povijesnu baštine tako da se posjetitelji koji prvi uđu u Arenu zabave prije početka manifestacije, zaključuje Komšo.

Planira se i povećanje broja posjetitelja do 20 tisuća prodanih karata, a manifestacija će dobiti i svoju web stranicu gdje će se promovirati. Zasad se putem te stranice neće moći kupiti karte. U izradi je i 150 tisuća letaka koji će se dijeliti, izrada plakata na plažama i slično. (B. BAN)

Sanitarni čvorovi u Areni čekaju uređenje zapuštenog stepeništa

Za vrijeme velikih manifestacija i koncerata u Areni posebnim su se problemom pokazali sanitarni čvorovi, odnosno mali broj WC-a za tako velikim broj ljudi. Naime, u ovom su spomeniku uređena tri sanitarna čvora 2007. godine, a kako nam kaže ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, planiraju se urediti još dva s druge strane Arene podno stepeništa u malom parku.

- Najprije Grad mora sanirati to stepenište da bismo mi mogli riješiti sanitarni čvor jer sada voda propušta kroz njih. Više smo puta na to podsjećali Grad, kaže nam Komšo.

Na naše pitanje hoće li se to barem riješiti ove sezone, kaže da sve ovisi o Gradu.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter