Na snazi zabrana burke i nikaba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije žene uhicene su danas u Parizu, za vrijeme prosvjednog marša protiv kontroverznog francuskog zakona o zabrani islamskih pokrivala za lice, poput burki i nikaba, koji je danas stupio na snagu. Još nekoliko prosvjednika uhiceno je na skupu održanom u ponedjeljak ujutro pred pariškom katedralom Notre Dame, izvještava britanski Telegraph.

Novinari javljaju da je do uhicenja došlo nakon što su policajci upali medu prosvjednike, nastojeci razbiti skup cije održavanje nije bilo dopušteno. U subotu, policija je uhitila 59 ljudi, medu kojima 19 'pokrivenih' žena, na zabranjenom prosvjedu protiv prvog takvog zakona u Europi.

Francuska zakonodavna zabrana odnosi se na burku, koja prekriva cijelo tijelo i ima mrežicu preko ociju, te nikab, pokrov preko lica s otvorom za oci. Hidžab, koji prekriva kosu i vrat, ali je lice otkriveno, te cador, koji prekiva cijelo tijelo, ali je lice takoder otkriveno, nisu zabranjeni.

Policija je prije današnjeg prosvjeda dobila naredbu da bude suzdržana i da se prema prosvjednicama i prosvjednicima odnosi s poštovanjem. Tiskano je i 400.000 prigodnih letaka, s porukom: 'Republika živi s nepokrivenim licem.'

'Zakon ne zabranjuje marame, pokrivala za glavu, šalove i naocale ukoliko oni ne prijece identifikaciju osobe', priopcilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Francuski premijer Francois Fillon prošlog mjeseca obrazložio je da je zabrana u skladu s nacionalnim vrijednostima. Zakon predvida kaznu od 150 eura, a od osobe koja prekrši zakon može se tražiti i da obavlja društveno korisni rad kao dio kazne ili umjesto novcane kazne. Zakon je izglasan u listopadu prošle godine, a sada je isteklo šestomjesecno razdoblje predvideno za upoznavanje i prilagodbu.

Kazne za prisiljavanje na nošenje burke takoder su dio zakona, ali one ce stupiti na snagu tek u listopadu. Prisiljavanje žene na nošenje nikaba ili burke kažnjavat ce se godinom dana zatvora i 30.000 eura, a ukoliko je rijec o maloljetnici, kazna se penje na dvije godine zatvora i 60.000 eura.

Francuska vlada ocijenila je da je takva prisila 'novi oblik porobljavanja koje republika na svom tlu ne može prihvatiti'. Novi zakon potaknuo je diskusiju o religijskim slobodama. Francuski ustavni sud porucio je da zakon ne sprecava slobodno prakticiranje vjere na za to predvidenom mjestu.

'S obzirom na štetu koju nanosi pravilima života u zajednici, osiguravanju digniteta osobe i jednakosti medu spolovima, cak i ako je dobrovoljno - ne može se tolerirati na javnim mjestima', obrazložila je francuska vlada. Zakonodavci isticu da je zbog sigurnosnih razloga potrebno zabraniti pokrivanje lica u javnosti. Amnesty International opetovano poziva Francusku da povuce zakon, navodeci da njegove odredbe krše Europski zakon o ljudskim pravima.


Podijeli: Facebook Twiter