Na Smrčkijadi svake godine sve više posjetetielja


U Umagu je u sklopu međunarodnih dana gljiva, organiziranih od strane društva gljivara Bujštine ''Boletus'', održana jedanaesta Smrčkijada koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja i gljivara. Na ovogodišnjem izdanju sudjelovale su 32 gljivarske udruge iz Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Dobitnici ovogodišnje Smrčkijade prema ocjeni žirija su gljivarska udruga Marohlin iz Delnica, koja je ubrala najljepši smrčak, najljepšu su gljivu ubrali članovi udruge gljivara Martinčica iz Labina, dok je najbogatiju košaricu s čak 43 vrste gljiva žiriju predočilo slovensko gljivarsko društvo Gorje.

Umaška Smrčkijada već tradicionalno nagrađuje i najljepši gljivarski štap, a ove je godine nagrada pripala GD Kraljevka iz Gline.

Posjetitelji su mogli pogledati i postav izložbe literarnih i likovnih radova djece iz vrtića Bujštine pod nazivom ''Čarobni svijet gljiva'' ili pak sudjelovati u edukativnom dijelu programa, mikroskopiranju gljiva, i to po prvi puta s mikroskopom GU Boletus. Za ovaj su se dio pobrinuli eksperti Mario Zugna iz Muggie i Miroslav Praskalo iz Kaštelira.

Nakon dodjele nagrada uslijedio je nastavak veselog druženja uz bogatu gastro ponudu jela od gljiva, šparuga, školjki i mesa, a za odličnu se atmosferu pobrinuo domaći sastav Bukaleta. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter