Na smotri folklora 280 sudionika iz pet zemalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoge su oči u Rapcu i Labinu u petak navečer bile uprte ka nebu, s bojazni da nam ono "opet ne ispusti vodu", kako to u posljednje vrijeme prečesto čini.

Na sreću to se nije dogodilo, pa je na rabačkoj rivi, pod otvorenim nebom mogla započeti 14. Međunarodna smotra folklora, na koju je stiglo preko 280 sudionika iz Italije, Litve, Bugarske, Estonije i naravno "naše snage" RKUD Rudar iz Raše i KUD Mendula iz Medulina kao predstavnici Hrvatske.

Smotra se održava u organizaciji IGF-a, Svjetskog saveza folklornih udruga i skupina, a suorganizatori su Grad Labin i Turistička zajednica.

Nakon svečanog defilea i zajedničke koreografije plesnih parova iz svih skupina, publici se obratio predsjednik svjetskog saveza Lillo Alessandro, zahvalivši se Rapcu i Labinu te posebno Radmili Paliska Kos direktorici Turističke zajednice, na odličnoj suradnji, a potom izrazio žaljenje nedolaskom više od 250 sudionika iz Ukrajine i Izraela koji nažalost zbog političkih prilika u njihovim zemljama nisu mogli biti gosti smotre u Rapcu.

Smotra je započela prikazivanjem filma, koji je svima odaslao poruku mira, ljubavi i tolerancije, i koji je bio najviše namijenjen upravo sudionicima i narodu dvije spomenute zemlje u kojima se ratuje.

Pogledom prema gore, visoko uzdignutih ruku svi su članovi folklornih skupina, zajedno s publikom, koja je do posljednjeg mjesta ispunila rabačku rivu, odaslali poruku za mir u svijetu.

A tada su pozornicom "zagospodarili" plesači, glazba, mladi i stari, narodne nošnje najrazličitijih boja, začuli se zvukovi harmonika, gitara, meh, sopele, roženice, gajde, kaval, tarabuka, mandolina, gadulka… Zagospodarilo je nešto bezgranično, nešto što nas spaja, glazba, pjesma i ples.

Jer kao što je umjetnički direktor i organizator smotre, Alessandro Lilo rekao, viđeno u Rapcu je nešto što u svima nama budi nadu u mir, ljubav i dobro. Nešto što treba čuvati i njegovati, jer su nam to naši preci ostavili u nasljeđe, koje trebamo i moramo čuvati.

Sabrina Stemberga Vidak, je prozivala članove skupina, predstavljala izvođače i prezentirala mnogobrojnoj publici igre, plesove i pjesme, skupina iz zemalja sudionica smotre.

Moglo se gledati starije narodne plesove, plesove udvaranja, neizbježnu talijansku tarantelu, i "ballarella valligiana", ples povezan s radovima u polju. Domaći su folkloraši, "sopci i kantaduri" predstavili labinski tanac i svirku na mehu i sopelama. Mladi plesači iz Bugarske razdragali su publiku, svojim plesom, kojim plesač traži djevojku, a ona pljeskom ruku daje znak da je pronašao pravu.

Smotra se održava i kao pozdrav jeseni, svake godine u nekoj od europskih država, no glavni organizator Alessandro Lilo, napominje da im je cilj povezati se i s ostalim kontinentima, te su u tom pravcu, već postignuti pomaci, jer su nedavno u Italiji sudjelovali folkloraši iz Južne Amerike.

Ples, svirka i pjesma folkloraša iz osam zemalja, nastavlja se u subotu, no zbog vremenskih (ne)prilika s rive seli u Kavanu Girandela. A dopusti li vrijeme, u nedjelju bi se s početkom u 10 sati održala na rivi svečana misa za sve sudionike i građane, a mimohodom folklornih skupina rabačkom šetnicom, završila bi 14. Međunarodna smotra folklora. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter