Na Slum i Luciju bez dozvola za jednokratni prijelaz

Granični prijelaz na Ćićariji (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Granični prijelaz na Ćićariji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Preko pograničnih prijelaza Slum - Rakitovec na Ćićariji, nedaleko Buzeta, te Lucija - Brezovica na oprtaljskom području, od početka ovog mjeseca omogućava se prelazak granice svim osobama na koje se primjenjuje EU pravo o slobodi kretanja i boravka, uz predočenje valjane osobne iskaznice ili putovnice, bez izdavanja dozvole za jednokratni prijelaz državne granice, ali uz daljnje poštivanje odredaba Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) kojim se utvrđuje teritorijalno područje primjene i vremensko ograničenje boravka, saznajemo u Odjelu za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Hrvatska i slovenska policija

Dva cestovna prijelaza na hrvatsko-slovenskoj granici doduše nisu promijenila status i dalje su prijelazi za pogranični promet, ali je pojednostavljen prelazak granice. Do sada su se ovi prijelazi također mogli prijeći s osobnom iskaznicom ili putovnicom, ali uz izdavanje dozvole za jednokratni prijelaz, s kojom se moglo kretati samo u pograničnom pojasu i ograničeno vrijeme.

Ukidanje izdavanja dozvole za jednokratni prijelaz državne granice umnogome olakšava prelazak, posebno turistima. Dogodi li se, kao što se to znalo događati, da strani turisti zalutaju, primjerice na Rakitovec, slovenski policajci neće ih više vraćati na Sočergu već ih pustiti da prijeđu granicu. Inače, na graničnom prijelazu Slum-Rakitovec provodi se zajednička granična kontrola hrvatske i slovenske granične policije.

Shengenski prostor

Komentar smo zatražili od Valtera Miklavčiča, predsjednika Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju na području eko parka Kras, sa sjedištem u slovenskom mjestu Rakitovcu, koji se godinama zauzima za suradnju pograničnih područja i za što otvorenije granice. Ovo mu je bila prva informacija.

- Kako to da nisam znao, začudio se Miklavčič i dodao da je to stvarno super. Puno to znači za mještane u pograničnom pojasu, a posebno turiste. Naša granična policija neće ih više vraćati na Sočergu, rekao je Miklavčič.

Neovisno o tome što je Hrvatska postala članicom EU-a, državna granica između Hrvatske i Slovenije ostala je vanjskom granicom Shengenskog prostora, koju se može prelaziti isključivo na graničnim prijelazima i u vrijeme utvrđenog radnog vremena graničnog prijelaza. Međunarodni cestovni granični prijelazi u Istri su Kaštel, Plovanija, Požane te Jelovice, a granični prijelazi za pogranični promet su Lucija i Slum. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter