Na slobodi svi podravkaši osim Šestaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon gotovo pet mjeseci provedenih u pritvoru, vecina uhicenih menadžera iz afere "Spice" puštena je iz Remetinca. Darko Marinac, Saša Romac, Josip Pavlovic i Milan Horvat izašli su iz istražnog zatvora, ali sud im je izdao zabranu kontaktiranja s preostalim svjedocima iz Madarske koji još nisu saslušani, te ce im biti oduzete putovnice.

Odlukom istražnog suca Krešimira Devcica, u pritvoru je zadržan jedino Zdravko Šestak. On je, naime, potpisnik ugovora Podravke s OTP-om i MOL-om, na temelju cega je sudac Devcic procijenio da od preostalih pritvorenih osumnjicenika on ima najviše interesa utjecati na još neispitane svjedoke. Rijec je o svjedocima iz uprava MOL-a i OTP-a, ukljucujuci i predsjednika MOL-ove Uprave Zsolta Hernadyja, cije je ispitivanje tražio USKOK. Šestaku je istražni zatvor produljen za mjesec dana te se ocekuje da ce u tom roku USKOK iz Madarske dobiti zapisnike o ispitivanju MOL-ovih i OTP-ovih menadžera.

Što se tice Marinca, Romca, Pavlovica i Horvata, sudac je ocijenio da nema tolike opasnosti od njihova utjecaja na svjedoke da ih ne bi mogao pustiti iz pritvora uz dodatne mjere opreza. Rješenje o ukidanju istražnog zatvora Devcic je jucer odmah po donošenju proslijedio u Okružni zatvor Zagreb, odakle su uhiceni podravkaši pušteni tijekom popodneva.

Osam clanova uprava MOL-a i OTP-a, na koje bi Šestak još mogao utjecati, USKOK želi ispitati ne bi li se razjasnili poslovni odnosi izmedu OTP banke, MOL-a, Podravke, varaždinske Fime i njene podružnice s Malte. Rijec je o kreditu definiranom s pet ugovora, koje su prije dva mjeseca madarske vlasti dostavile USKOK-u.

Glavna pitanja na koje USKOK želi doznati odgovor jesu: pod kojim uvjetima je dodijeljen kredit Podravki, tko je sudjelovao u pregovorima, na ciji je prijedlog dogovoreno da Podravka kredit može podmiriti Ininim dionicama te je li dogovoreno na koji ce nacin Podravka steci te dionice.

Kako neslužbeno doznajemo, cak je i Ustavni sud bio jako blizu da oslobodi menadžere iz afere "Spice". Naime, odvjetnici nekolicine okrivljenih uputili su krajem veljace tom sudu tužbe, tvrdeci da je njihovim klijentima povrijedeno pravo na jednakost oružja te pravo na upoznavanje s dokazima optužbe.

Kako se moglo doznati, Ustavni sud je bio na najboljem putu da uvaži te ustavne tužbe i zatraži od Županijskog suda da ponovno razmotri postoje li razlozi za zadržavanje osumnjicenih u pritvoru. Od toga se ipak odustalo, jer je Ustavni sud za kraj tjedna planirao sjednicu na kojoj ce razmatrati pojedinacne ustavne tužbe.


Podijeli: Facebook Twiter