Na "Slatkoj Istri" rekordnih 209 uzoraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pucka fešta u povodu Vele Gospe vec je niz godina u znaku "Slatke Istre", a odnedavna je i prilika za promociju lokalnih vinara i maslinara. Suncano subotnje jutro uoci samog blagdana bilo je obecavajuce, ali je poslijepodne donijelo oblake. Kolaci su ostali u školi, a izložba vina i ulja smještena je u školsku sportsku dvoranu. Sve ostalo pokušalo je otjerati oblake.

Slatka Istra ove je godine bila rekordna: 209 uzoraka poslano je na ocjenjivanje komisiji koju su cinili novinarka Glasa Istre Vesna Medvedec, Danijela Koraca višegodišnja pobjdnica Slatke Istre te profesionalci Stanislav Poropat, Pino Voroc i Bruno Šimonovic.

Uzorci kolaca stigli su iz citave Istre, od Šikici na Pulštini, preko Oskoruša kod Momjana do Trsta, Rovinja, Boljuna, Rockog Polja – kolace su pekle 93 Istrijanke i Istrijana. Pojedine žene ispekle su više od 10 vrsta kolaca, a jedna cak 17.



Najvrijednije su bile tri žene iz Vele Trabe, od kojij je Jolanda Hrastic ispekla najbolju poveticu, a Milena Pastorcic najbolje Paštine. Najbolje su fritule stigle iz kuhinje Višnje Lakošeljac iz Francovica kod Karojbe, kroštuce Dragice Lukin iz Umaga, Božica Bažon iz Picna ispekla je najbolju pincu, a najbolji pandešpanj stigao je iz Žužici, ispekla ga je Ondina Žužic.

Ove je godine bila velika ponuda bucolaja, a najbolje su ocijenjeni oni Antonije Vigini iz Momjana. Istarske užance ove godine su ostale u Vižinadi – ispekle su ih Nikolina i Andelika Ritossa. Mlada Kristina Lakovic iz Svetog Lovreca pece najbolje cukerancice, a posebno priznaje za doprinos ocuvanju tradicije istarskih kolaca i bogat asortiman dobila je Leticija Šestan iz Berma.

Sve kuharice koje su nagradene ove godine na poklon su dobile netom objavljenju istarsku tradicionalnu kuharicu naše novinarke Vesne Medvedec Buršic. Turisticka zajednica Vižinade knjigom o Carlotti Grisi posebno se zahvalila najuzoritijoj ovogodišnjoj hrvatskoj seoskoj ženi Davorki Šajini, koja je vjerna i višestruko nagradivana sudionica Slatke Istre.



Nagradenih je bilo još: javno su pohvaljene obitelji u dijelu naselja Crklada zvan Glavica i u dijelu Vižinade zvanom Fabrika za uredenje okucnica. Pojedinacno je najljepšom okucnicama proglašena ona Ljiljane i Stanislava Milanovica, najljepše uredeno tradicionalno procelje imaju Danijela i Franko Geržinic, a okoliš gospodarskog objekta najbolje je uredila vinarska obitelj Franca Armana.

Nažalost samo sedam vižinadskih vinara odazvalo se izložbi, možda su štufi izložaba i vinskih proba. U dvorani su bili P.O. Rossi, vina Pina Rossija, Giulio i Bruno Ferenac, Franc i Marijan Arman te OPG Geržinic. Osam proizvodaca maslinovih ulja bilo se voljno družiti i ponuditi proizvode na kušanje, a Andelo Ritoša ponudio je i salatu od žurdana s maslinovim uljem.

Dok su se neki sladili uljem i vinom, drugi su guštali u roštilju pod zvonikom, treci nestrpljivo išcžekivali nastu Gustafa - ali, prije svega roditelji i nonici došli su na svoje kada su na pozornicu izašli mini cantanti, mali vižinadski pjevaci.

A nakon nestalna vremena u subotu, nedjeljno blagdansko jutro okupano suncem dovelo je na stotine vjernika na Božje Polje – na svecanu misu.


Podijeli: Facebook Twiter