Na skijanje krenite organizirani i oprezni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recesiji usprkos, ovog je tjedna putem europskih skijališta krenulo 150 tisuca Hrvata, što je dokaz koliko nam je zimska zabava važna. Osim toga, snježni sportovi korisni su za sagorijevanje silnih kalorija nakupljenih u proteklih nekoliko tjedana. Ukoliko na skijanje, poput vecine krecete automobilom, podsjetit cemo vas na nekoliko korisnih sitnica koje ce vam biti od velike pomoci na zimskom aktivnom odmoru.

Nigdje bez zimske opreme

Iako ovo ponavljamo poput papiga, sigurnosti nikad nije previše, stoga vas ponovo podsjecamo da ne krecete na put ukoliko niste osigurali zimske gume te lance za snijeg. Osim toga, u brojne europske zemlje, primjerice susjednu Sloveniju, ne možete niti uci bez sezonskih pneumatika. Ne zaboravite provjeriti njihov tlak i bar jednom "na suho" pokušati montirati lance za snijeg.



Prije puta obavezno provjerite kolicinu antifriza i zimske antismrzavajuce tekucine za pranje vjetrobranskog stakla, stanje akumulatora (ne zaboravite da niske temperature smanjuju njihov vijek) te kvalitetu metlica brisaca.

U prtljažnik, za nedaj Bože, smjestite toplu deku, malo konzervirane hrane i sklopivu lopatu za snijeg, a sa sobom imajte strugac leda i sprej protiv smrzavanja.

Medu navedenim "sitnicama" najvažniji dio koji se mora naci u opremi svakako je uže za vucu. U Hrvatskoj nije obavezno, ali imati ga u automobilu trebala bi biti obaveza svakog odgovornog vozaca.

Možda vam ne zatreba, no vece su šanse da cete naci nekoga da vas izvuce iz nevolje s automobilom. Ukoliko se želite poštedjeti jutarnjeg struganja leda sa stakala i cišcenja golemih nakupina snijega s krova vozila, ponesite najobicniju ceradu i navecer njome prekrijte automobil. Bit cete nam zahvalni za ovaj savjet.



Nabavite krovnu kutiju

Osim što su iznimno prakticne krovne kutije su prilicno skupe. Za one koji svake godine putuju na skijanje i ljetovanje, kupovina je najisplativija, no ukoliko ste s novcem "na knap", savjetujemo vam da kutije unajmite.

Ovisno o velicini, cijene se krecu od 30 do 70 kuna na dan. Pri tome treba obratiti pozornost da ne smije biti više kilograma na krovu od onih koje proizvodac preporuca, obicno oko sedamdesetak, a poželjno je, za razliku od onog što cesto vidamo, što manje težine staviti na krov.

Ukoliko ne želite kutiju, onda svakako montirajte nosace za skije, jer prijevoz skija u automobilu, osim što oduzima puno prostora, iznimno je opasno u slucaju kocenja i nezgoda, a i unošenje prljavštine na skijama ostavlja nepopravljive tragove na materijalima u unutrašnjosti automobila. Svakako treba paziti da su skije i nosaci dobro ucvršceni.



Navigacija spašava vrijeme i živce

Važnu ulogu u zimskom putovanju, pogotovo ako se radi o mjestu na koje odlazite prvi put, ima GPS navigacija. Ukoliko nemate svoj uredaj, pokušajte posuditi od kolega, prijatelja ili rodbine, jer sasvim sigurno ce vas ova mala elektronska naprava spasiti traženja adresa, moljakanja lokalnog stanovništva za smjer, a prikazat ce vam najbliže benzinske crpke i još citav niz zlata vrijednih informacija.

Za dobru komunikaciju svakako ne treba zaboraviti na mobitele i punjace za iste. Treba imati na umu da na hladnoci baterije puno krace traju pa je dobro krenuti na put s napunjenim gadgetima. Takoder, nije naodmet provjeriti i napraviti popis dokumenata kao i kreditnih kartica, kojih je uvijek dobro imati nekoliko, kao i dovoljno gotovine, cisto za slucaj da dogadaji krenu neplaniranim tijekom.



Prilagodite brzinu uvjetima na cesti

Prije nego krenete, savjetujemo da operete automobil i napunite ga gorivom, cisto da mirni krenete. Na putu, ne zaboravite prilagoditi brzinu uvjetima na kolniku, držati propisani razmak od vozila, narocito na poledici i zasniježenom kolniku, te na radiju, ili navigaciji, pratiti posljednje stanje na cestama.

Ukoliko zatrebaju lanci za snijeg, nipošto ih ne montirajte uz rub ceste, vec stanite na nekom odmorištu, benzinskoj postaji ili ugibalištu.

Obzirom da je zimi potrošnja goriva veca, ne kockajte se sa stanjem u spremniku, vec ponovo natocite gorivo i prije ukljucivanja lampice rezerve. U slucaju nezgode, obavezno fotografirajte situaciju te pomaknite vozila u stranu, jer u snježnim uvjetima u suprotnom može nastati i puno veca šteta od prvotno nastale.

Za kraj zapamtite, samo je siguran odlazak na skijanje jamac dobre zabave. Želimo vam sretan put i sjajan provod.


Podijeli: Facebook Twiter