Na skijama od Venecije do Poreča

Petar Banko
Petar Banko

Dok se većina skijaša u ovo vrijeme sprema za odlazak na neku planinu, Petar Banko iz Baderne, pčelar, proizvođač bakalara, predsjednik Mjesnog odbora Baderna i strastveni skijaš na vodi, priprema se na nesvakidašnji pothvat: skijat će na moru od Venecije do Poreča!

- Krajem pasanega miseca san napravija 180 điri na skiliftu u jednen komadu i još bin bija hodija, ma su mi vikali s obale da ferman ki san već riva do Venecije. Hodija san cik-cak pa ne znan koliko je točno bilo kilometri, ali negdje oko 120. Vozija san tri i pol ure, govori Banko koji skija na porečkom skiliftu otkad je otvoren. Svaki dan napravi najmanje 50 krugova, a kako sam kaže "toliko je napravio điri da bi riva u Meriku".

- Sad mi je bija cilj isprobati da li mogu skijati toliko dugo u komadu, a na pravi put ću ići kad uđemo u Europsku uniju, da ne moran nositi pasoš. Ne znam još da li ću ići iz Poreča ili ću od tamo skijati prema ovdje, a destinacija, ili polazna točka, bit će jedan od gradića kraj Venecije jer se u venecijanskom kanalu ne smije skijati. Prvo treba obaviti sve pokuse jer ima puno faktora koje treba uzeti u obzir, dužina špage, kako gliser hita val i još puno tega jer ipak je to otvoreno more, mada san već skija na par milja od obale, kazao je Banko koji slovi za najizdržljivijeg skijaša na vodi u Poreču pa i šire.

- Išćen svjetskog prvaka da me hiti doli, rekao je Banko te istaknuo da su najizdržljiviji skijaši u Poreču, osim njega, Vanja Jurcan i Grga Trutanić i da se nada da će bar jedan od njih poći s njim na skijanje. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter