Na skijalištu Platak i dijelovima Učke pada - snijeg!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da vrijeme uistinu zna biti prevrtljivo i ćudljivo, pokazuju i protekli dani, pa su se tako ovih posljednjih dana u travnju u Hrvatskoj izmjenjivali proljeće, jesen i zima, a bilo je i dana kada su visoke temperature i sunce mamili na plažu, istina, samo na sunčanje.

Kako su i najavljivali prognostičari proteklih dana, doslovce smo u samo nekoliko dana na majice kratkih rukava ponovno morali obući jakne.

Iako snijeg u travnju, pa čak i svibnju nije nepoznanica, makar je još uvijek rijetka vremenska prilika, ipak je današnji hladni dan, s osjetnim zahlađenjem, ali i snijegom u nekim dijelovima Hrvatske iznenadio mnoge.

U dijelovima Hrvatske poslijepopodne napadao je snijeg, pa ga je tako bilo na Zavižanu, na dijelovima Učke, ali i na Platku. Na ovom riječkom skijalištu dnevna temperatura se kreće oko jedan stupanj Celzijusevih, a tijekom noći zabilježeni su i temperaturni minusi, ipak neuobičajeni i rijetki za ovo doba godine.

Snijeg je na Platku počeo padati tijekom dana, iako sitno, ipak ga je napadalo, međutim, zbog toplog tla zagrijanog od sunca proteklih dana, kratko se zadržavao. U kopnenim krajevima Hrvatske danas je izmjereno između 6 i 11 stupnjeva Celzijusevih, u poslijepodnevnim satima temperature su se spustile i u Gorskom kotaru i Lici, gdje su također zabilježeni susnježica i snijeg.

Prema vremenskim prognozama, početkom novog tjedna bit će još kiše i pljuskova, a uglavnom suho očekuje se na sjeverozapadu. Vjetar će biti povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu će umjerena, ponegdje i jaka bura postupno slabjeti.

Najniža jutarnja temperatura bit će od 2 do 6, na Jadranu od 7 do 10 stupnjeva, a u gorju mjestimice niža, dok će se najviša dnevna temperatura kretati od 9 do 15 °C.

- U gorju su i dalje mogući susnježica i snijeg, bit će još malo hladnije, ponajprije zbog umjerenog sjevernog vjetra koji će pojačavati osjećaj hladnoće. U utorak će biti sunčanije, ali uz hladno jutro, pa mjestimice valja računati na mraz, ne samo u gorju. Toplije, ali promjenjivo vrijeme može se očekivati tek sredinom tjedna, najavljuju prognostičari. (Sanja GAŠPERT)


Podijeli: Facebook Twiter