Na sjeverozapadu Istre u privatnom smještaju čak 83 posto više gostiju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Registrirani privatni iznajmljivači u obiteljskom smještaju na području turističkog klastera sjeverozapadne Istre koji sačinjavaju Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla, u prvoj su polovici ove godine ostvarili i više nego odlične rezultate. Naime, na ovo je područje stiglo čak 83 posto više gostiju nego u lanjskom prvom polugodištu, ukupno njih 15.900, dok je broj noćenja povećan za također visokih 64 posto. Inače, s 5.567 kreveta iznajmljivači s ovog područja čine jednu trećinu svih istarskih iznajmljivača.       

Edukacija iznajmljivača

Najviše je bilo Nijemaca, 24 posto, a zatim slijede Slovenci, Austrijanci i Talijani. Domaćih je gostiju bilo 11 posto. Predsjednica Udruge privatnih iznajmljivača na području ovog klastera, Dragica Lukin zadovoljno ističe da je to plod ukupnih aktivnosti, kako same Udruge tako i turističkih zajednica, gradova i općina na tom području. Udruga iznajmljivača privatnih ugostiteljskih kapaciteta okuplja više od 300 članova, a svojim aktivnostima u posljednjih petnaestak godina dala je velik doprinos povećanju turističkog prometa i jedna je od najaktivnijih u Hrvatskoj.      

- Puno smo uložili posljednjih godina u edukaciju iznajmljivača i njihovo uključivanje u podizanju kvalitete smještaja. Sada zaista imamo privatne apartmane visoke razine, ali znam iz iskustva da je gostu važnije da osjeti kako je dobro primljen i kako se prema njemu odnosimo, što mu nudimo, nego koliko zvjezdica apartman ima. Našim članovima pomažemo u savladavanju suvremenih zahtjeva, ali oni sami mogu dati gostu najviše.

Higijena je apsolutno na prvom mjestu kad je riječ o zahtjevima gostiju, na tome moramo stalno raditi. Gost traži mir, sigurnost, domaćinsku ljubav, osmijeh. Imamo pogodnu klimu, uređen okoliš i Hrvatska po svemu nimalo ne zaostaje za drugim zemljama kada je u pitanju privatni sektor iznajmljivača, kaže Lukin, koja i kroz svoje redovite brojne aktivnosti u turističko – ugostiteljskoj djelatnosti prati kretanja u turizmu. Poznata je hrvatska slastičarka, s dugogodišnjim ugostiteljskim iskustvom, a u privatnom iznajmljivačkom sektoru je više od 20 godina.

Njeno iskustvo, kao i iskustva drugih iznajmljivača, govore da gosti cijene očuvanost ambijenta u koji dolaze, prepoznatljivost destinacije, a privatni smještaj često biraju zbog obiteljske atmosfere koju očekuju. Od domaćina očekuju, uz lijepu riječ i osjećaj ljubavi, da ih uputi gdje mogu otići na izlet, na koju plažu, u koji grad, gdje da ručaju ili večeraju. Sve to govori da dolasci turista, kako u hotelske tako i u privatne apartmane i sobe, ovise o zajedničkom djelovanju na podizanju kvalitete. Na području Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle, osjeti se pomak u kvaliteti. Priznaju to i sami gosti koji dolaze više godina, ali i sve veći broj gostiju koji kraće borave. Povećanju broja iznajmljivača pogodovala su i odobravanje kredita, pogodnosti za gradnju bazena i podizanje kvalitetnije usluge općenito.

Kraći boravak

- Sve je više gostiju koji borave kraće i mijenjaju destinacije. To je dobro i za nas sve, jer će tako bolje upoznati više krajeva, ali treba znati da će tako vidjeti i gdje se prema njemu odnose bolje i poštenije, pa će iduće sezone moći birati. Danas je sve na internetu, svi pišu svoje dojmove, pa jedan broj gostiju dolazi i prema tim preporukama. Sve to govori da moramo davati svi zajedno najviše što možemo. Moram priznati da se u Umagu i drugim mjestima puno poklanja uređenju mjesta i kvaliteti općenito, tako i u restoranima, na plažama…To nam i donosi dobre turističke rezultate, kaže Dragica Lukin koja dodaje da o svakom gostu treba voditi brigu, on ne želi biti samo turistički broj, već dio obitelji u koju je došao. Moj gost je, dodaje Lukin, gost je cijelog područja. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

                                                                          





















Podijeli: Facebook Twiter