Na sajmu umjetnina osnovat ce se udruga galerista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Istarski sajam umjetnina Artexchange ove se godine održava po peti put, a ova okrugla brojka navodi nas na promišljanje buducnosti ove manifestacije koja se održava u Rovinju od 25. do 28. svibnja. Za sada možemo zakljuciti da nismo propali, da još uvijek postojimo, ali još uvijek ne znamo što ce se dogoditi u buducnosti. Problemi Artexchangea preslika su problema galerista, a naše vizije razvoja u disproporciji su sa sredstvima s kojima raspolažemo. Artexchange organizira rovinjsko Pucko otvoreno ucilište, a Muzej suvremene umjetnosti Istre u tome pruža strucni i suorganizacijski suport, kazala je Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica MSUI-a na konferenciji za novinare održanoj u staroj tiskari.

Direktorica POU-a Rovinj, Dubravka Svetlicic kazala je da ce na ovogodišnjem Istarskom sajmu umjetnina sudjelovati 17 galerista iz Hrvatske i Slovenije.

- Otvaranje manifestacije zakazano je za podne u bivšoj tvornici duhana. Vec u 13 sati na programu je otvaranje izložbe zbirke Hanžekovic, a u Rovinju ce biti predstavljeni uglavnom portreti. Marijan Hanžekovic se kolekcionarstvom poceo baviti zahvaljujuci djedovoj ostavštini, a prva slika koju je samostalno kupio bila je djelo Ede Murtica. Zbirka Hanžekovic broji nekoliko stotina umjetnina uglavnom iz zagrebacke škole šarenih i hrvatske moderne izmedu dva rata, kazala je Svetlicic.

Prvi dan manifestacije u 20 sati bit ce otvorena izložba Exchange Art kustosa Mladena Lucica, a na njoj ce biti predstavljeni recentni radovi hrvatskih suvremenih umjetnika. Izbor kustosa baziran je na svim onim imenima koja nisu na popisu galerijskih izlagaca. Medu važnim zbivanjima 5. Artexchangea je zasigurno osnivanje udruge hrvatskih galerista, a osnivacka skupština bit ce održana u subotu u podne.

- Unatoc tome da je jedna takva udruga vec postojala i neslavno propala smatramo da je nužno da se ona ponovo formira. Želja nam je da osnivaci budu galerije koje su utemeljile Artexchange, ali i da u njenom radu participiraju sve hrvatske galerije. Cilj, je dakako preživjeti i otvoriti se prema inozemstvu te gostovati na sajamskim manifestacijama van zemlje. Medu ciljevima je i utjecanje na legislativu i stvaranje zakona koji bi podržavao rad galerija. Jedino udruženi možemo opstati, kazala je Ostojic Cvajner. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter