Na sajmu "S klobasicom u Europu" čak 110 izlagača


U Svetom Petru u šumi danas otvoren četvrti sajam "S klobasicom u Europu" na kojem sudjeluje 110 izlagača, među kojima je 39 proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji mogu se kušati, ali i nabaviti gotovo svi suhomesnati proizvodi udomaćeni u našem podneblju, a naravno najviše su zastupljene kobasice, ali ima i ombola, čvaraka, pancete, zatim sireva i raznih drugih domaćih proizvoda.

Sajam su rezanjem kobasica simbolički otvorili ministar turizma Anton Kliman, istarski župan Valter Flego, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i Mario Bratulić, načelnik Općine Sveti Petar u Šumi. Prije ovog svečanog čina, izlagačima te brojnim gostima i uzvanicima iz političkog i gospodarskog života dobrodošlicu na četvrti sajam "S klobasicom u Europu" zaželio je domaćin, supetarski načelnik Mario Bratulić, naglasivši da u ovoj manifestaciji participira 11 partnera, šest iz inozemstva i pet nacionalnih, a to su udruge i sajmovi koji organiziraju slične manifestacije.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je na tradiciju proizvodnje kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda koji su duboko ukorijenjeni u našu tradiciju, ali, kaže, to nije dovoljno. Danas, ističe Flego, treba zaokružiti sustav proizvodnje, promocije i plasmana tih proizvoda. "Treba razvijati istarski IQ - istarsku kvalitetu, brend istarske kobasice koja će se lakše prodavati u inozemstvu, a javni će sektor proizvođače u tomu poduprijeti", naglasio je Flego.

- Ministarstvo turizma podupire ovakve manifestacije jer doprinose brendu Hrvatske i predstavljaju izvoz na domaćem pragu, rekao na ministar turizma Anton Kliman. - Kobasice ponuditi na turističkim sajmovima kako bi naši potencijalni gosti kušali naše proizvode i poželjeli ih kušati u Istri. Uz brendirana maslinova ulja, vina, pršut, sljedeći je korak brediranje istarskih kobasica, ali i nekih ovdje izloženih slavonskih proizvoda. Svega onoga što možemo s dignitetom ponuditi svjetskom tržištu, rekao je Kliman. (Mirjan RIMANIĆ/Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Šampioni sajma

Osim izložbenog, promotivnog i gurmanskog karaktera, sajam "S klobasicom u Evropu" ima i natjecateljski dio, a to je izbor najboljih kobasica u čak četiri kategorije. Za ovogodišnje ocjenjivanje bio je prijavljen čak 81 uzorak kobasica, gotovo dvostruko više nego lani. Osim kvantitete, znatno se poboljšala i kvaliteta kobasica, rekla je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica udruge Gustus, koja je ocjenjivala kobasice. Stoga je dodijeljeno više brončanih srebrnih i zlatnih priznanja, a najbolje kobasice okićene su titulom šampiona.Tako je šampionom istarske kobasice proglašena ona proizvedena u OPG-u Daria Šimonovića iz Vižinade. Šampinsku kulenovu seku proizveo je OPG Zvonka Arića iz Starog Petrovog Sela, šampionsku slavonsku kobasicu Mesnica As iz Županje, a šampionskom posebnom kobasicom proglašena je kobasica Premesa iz Kringe.


Podijeli: Facebook Twiter