Na Sajmu knjige: Plakao sam čitajući ovu knjigu

Nina Bunjevac bez patetike i snažno ocrtala sudbinu svog oca teroriste, čovjeka punog mržnje (Dejan ŠTIFANIĆ)
Nina Bunjevac bez patetike i snažno ocrtala sudbinu svog oca teroriste, čovjeka punog mržnje (Dejan ŠTIFANIĆ)

Velika je stvar što će večeras u 20 sati u Crvenom salonu Doma Hrvatskih branitelja iznimno hvaljena strip knjiga "Fatherland" ("Zemlja otaca") kanadske autorice srpskog podrijetla Nine Bunjevac doživjeti hrvatsku premijeru gotovo istodobno sa svjetskom promocijom i dobrim kritikama u uglednim svjetskim časopisima, a nakon što ju je na američko i britansko tržište u rujnu plasirala ugledna izdavačka kuća Random House.

Knjigu će večeras, pored autorice i izdavača, predstaviti književnik Miljenko Jergović. Dio ovog djela o obiteljskoj prošlosti, terorističkom backgroundu vlastitog oca, a ponajviše o snažnim ženama i djeci kao žrtvama nacionalističkog "junaštva", predstavljen je izložbom desetak dojmljivih crno bijelih slika/crteža velikog formata, koja je u prisustvu autorice otvorena u subotu u Galeriji Cvajner. Knjigu ove strip umjetnice, ali i školovane slikarice i kiparice objavila je u Hrvatskoj izdavačka kuća "2x2", a njen predstavnik Vladimir Šagadin priznao je preksinoć:

"Plakao sam čitajući ovu knjigu. Ovakva djela šire dušu. Ovo je remek djelo u rangu Mausa i Peresopolisa, a to dokazuju i tri teksta u Guardianu i Timesu".

- Pula i Istra su mi jako dragi i jako mi je drago da je promocija baš u Puli, kazala je Nina Bunjevac, zahvaljujući se posebno pulskom Sajmu knjige i izdavaču. Domaćin, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner kazala je da knjiga izgleda fantastično.

- Ova fragilna, mlada dama ispričala je sudbinu svoje obitelji na katarzičan, gotovo mitski način, ocrtavajući u četiri poglavlja sudbinu svog oca, teroriste, čovjeka punog mržnje koji je prenosio gnjev na obitelj i skrbnu majku, udanu premladu i koja, zastrašena, čini sa svojom djecom čudne bjegove. Nina crta radikalnu crno-bijelu priču da bi ispričala boli svog života, i to čini bez patetike, jednostavno i snažno. U ovo malo našeg zajednički provedenog vremena Nina me je očarala i kao osoba, nadahnuto je kazala Gorka Ostojić Cvajner, dirnuvši svojim govorim i autoricu. (Zoran ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter