Na sajmu Histria 2013. 50 novih proizvoda

S prošlogodišnjeg sajma (A. T.)
S prošlogodišnjeg sajma (A. T.)

Od 7. do 9. veljače u Domu hrvatskih branitelja u Puli održat će se 20. izložba hrane i pića Histria 2013., na kojoj će nastupiti 190 domaćih izlagača, među kojima najviše, njih 26, iz Istarske županije.

Zanimljivo je da će na izložbi biti predstavljeno čak 50 novih, pretežno prehrambenih proizvoda, među kojima je devet istarskih, najavila je na konferenciji za novinare Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK-Županijske gospodarske komore, koja u suradnji s drugim županijskim komorama organizira ovu manifestaciju.

- Počeli smo 1994., kada je izlagalo 30-ak tvrtki, a danas je to izložba potpuno drugačijeg profila. Okrenuli smo se stručnim savjetovanjima radi kreiranja novih proizvoda. Zadovoljni smo jer smo pomogli u traženju potpora za izlazak na inozemna tržišta, u čemu su nas podržale i kolege iz Hrvatske, ali i iz Italije, Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore. Do danas je promijenjen koncept izložbe: proizvođači sudjeluju u promociji i edukacijama. Tako će i novi proizvodi, a većinom se radi o hrani i piću, biti predstavljeni uz izravan kontakt proizvođača i kupaca, rekla je Jaklin Majetić. 

Osim izlagačko-prodajnog dijela, u sklopu sajma održat će se brojne prezentacije i predavanja. Tako je u subotu u 10 sati najavljeno predavanje ministra turizma Veljka Ostojića i direktorice sektora za turizam HGK-a Lejle Krešić Jurić o organizaciji obiteljskog smještaja posredstvom Komore. Jaklin Majetić kazala je da će se u obiteljska turistička gospodarstva usmjeriti milijarda i pol kuna. Cilj je, dodala je, okupiti sve nositelje turističke ponude, organizirati strukovne skupine koje će se baviti podizanjem obiteljskog smještaja u višu kategoriju. Alida Perkov, viša stručna suradnica u Županijskoj gospodarskoj komori, najavila je poslovne susrete 44 poduzetnika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i BiH.

Prvoga dana izložbe, u četvrtak, u 14 sati održat će se predavanje o ulozi HBOR-a u razvitku malog gospodarstva, a u 15.30 najavljeno je predavanje o senzornom ocjenjivanju vina. Drugi dan u 11 sati na rasporedu je tema o halal turizmu, tvrtka Šulog iz Donje Bistre u 12.30 predstavit će uzgoj egzotičnog voća i povrća, u 14 sati bit će predavanje o certifikatu održivosti te analizi zdravstvene ispravnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tvrtka Digitron će u 15.30 predstaviti fiskalne registar blagajne.

Posljednjeg dana izložbe, u subotu u 9 sati Miroslav Ahac predstavit će web portal Histria na kojem se mogu pronaći sve informacije o izlagačima na ovoj izložbi. U podne će biti predstavljen projekt Istra Inspirit, u 12.30 Putopisna kuharica globalne proždrljivice autorice Ivane Orešić, dok će posjetitelji u 13 sati moći vidjeti radove etno udruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter