Na sajam u Tinjan dolazi više od 30 pršutara iz pet država

Goran Hrvatin i Vlado Ivetić (Manuel ANGELINI)
Goran Hrvatin i Vlado Ivetić (Manuel ANGELINI)

Ove subote i nedjelje, 17. i 18. listopada, u Tinjanu će se održati 9. internacionalni sajam pršuta, na kojem će se okupiti više od 30 pršutara iz Hrvatske, Španjolske, Austrije i BiH, a ove se godine prvi put predstavlja Srbija i to zlatiborskim pršutom.

Zemlja partner je Španjolska, čiji pršutari iz grada Jereza de los Caballerosa donose sto komada pršuta. Najviše će, međutim, biti domaćih pršutara, među kojima deset istarskih, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Puli Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan i Vlado Ivetić, predsjednik Organizacijskog odbora Sajma.

Svečano otvaranje sajma zakazano je u subotu u 11 sati, kada će biti proglašeni šampioni među dimljenim i nedimljenim pršutima. No, sajam prati i niz drugih događanja, rekao je Hrvatin, pa će se tako u subotu u 9 sati održati festival pljočkanja po starinski, dok u 10 počinju pješačenje i rekreativna biciklijada. U isto vrijeme u pošti se otvara 20. izložba kosira, od 10 do 14 u Domu mladih održava se izložba 1. međunarodne likovne kolonije Attinianum s više od 20 slika s motivima Tinjanštine, dok se u 11 u središtu mjesta otvara Zavičajna zbirka "Enriko Depiera". U popodnevnim satima zakazan je niz predavanja i glazbenih nastupa: od 16 do 18 bit će predstavljene aktualne mjere (VI 1) ruralnog razvoja, odnosno mogućnosti ulaganja u poljoprivredu i turizam. U 21 sat počinje koncert Dražena Zečića i benda Replay.

U nedjelju u 14 sati počinje natjecanje istarskih pršutara u rezanju istarskih pršuta, u 15 turnir u potezanju konopa, u 16 je zakazan 3. susret dječjeg folklora, od 18 do 20 sati koncert će održati Fenix band, a zvijezde večeri bit će Ivan Zak i The Night Express Band, čija svirka počinje u 21 sat. Posjetitelje, a očekuje ih se više od 20.000, od 11 pa sve do četiri ujutro zabavljat će dvanaest glazbenika. Među ostalima, nastupit će i Laguna, Provin i Laki bend, potom Trio gušti, Ansambl fjaka i DJ Hoki.

Vlado Ivetić podsjetio je da je sajam pršuta prvi put organiziran 2006. godine u šatoru od skromnih 300 kvadrata, već 2007. sajam postaje međunarodni i širi se na tisuću četvornih metara, a ove godine izlagači će se predstaviti na 2.500 kvadrata. Osim pršutara, koji će 10 deka pršuta i kruh prodavati po 40 kuna, predstavit će se i dva sirara te pet istarskih vinara, koji će butelju nuditi po 50 kuna. Španjolci su lani svoje pršute, specifične po tome što odleže u maslinovom ulju, rasprodali po tisuću kuna za kilogram, podsjetio je Ivetić. Istarski pršut, međutim, dobiva novu vrijednost nakon što je zaštićena njegova izvornost, a očekuje se da bi europsko rješenje o tome trebalo stići ovih dana iz Bruxellesa. Ono što, međutim, Tinjanu nedostaje, jest kušaona pršuta, napomenuo je Ivetić.

Ulaz na sajam stoji 20 kuna.

Gostima na raspolaganju više od stotinu vila

Osim proizvođača pršuta, koristi od ove manifestacije ima cijela Općina Tinjan. Mnogim posjetiteljima koji na sajam dolaze organizirano autobusima na raspolaganju su brojni smještajni kapaciteti. Usporedbe radi, 2005. godine u cijeloj je općini ostvareno 2.300 noćenja, a ove godine do 1. listopada čak 45 tisuća. Na ovom je području više od stotinu vila s bazenima, podsjetio je Vlado Ivetić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter