Na sajam po posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Obrtnickom sajmu u Barbanu od petka do nedjelje predstavilo se 30 izlagaca iz cijele Istre. Svoju djelatnost prezentirali su proizvodaci namještaja od ratana, dizajneri i graficari, bravari i tokari, proizvodaci opreme za pekarstvo, stolarije, inovatori i trgovci...

- Osiguran im je besplatan prostor u barbanskoj školi što im je ujedno prilika da se besplatno reklamiraju, a pozivi su išli na 300 adresa manjih opcina u unutrašnjem dijelu Istre. Na Barbanštini imamo 134 poslovna subjekta od cega je 100-tinjak obrtnika. Razmišljamo da sajam sljedece godine premjestimo kod zdravstvene stanice da ne bude dislociran od centra Barbana, rekao je nacelnik Denis Kontošic.

Za sve koji traže posao sigurno je bio zanimljiv natpis tvrtke Euro ratan koja traži pletace s obzirom na to da proizvode stolice, ležaljke, garniture, fotelje, ograde, gazeba, separee i drugo od ratana.

- Nakon 11 godina boravka u Kini donio sam iskustvo proizvodnje namještaja od ratana u Hrvatsku. Ovaj vid proizvodnje zastupljen je jedino u Indoneziji i Kini. Uskoro pocinjemo s gradnjom tvornickog pogona u poduzetnickoj zoni Barban -Krvavci, a imam potrebe za 20-ak radnika jer ih je trenutno samo 13. Radnik treba prvo proci obuku pletenja, a potom ovisno o tome koliko uspije proizvesti, bit ce i placen, rekao nam je vlasnik tvrtke Amir Adžikic.

Naime, 80 posto rada u proizvodnji namještaja od ratana je rucni rad. Nema strojne proizvodnje. Na sajmu je proces nastajanja stolice od ratana predstavio instruktor pletenja Fehim Hodžic, koji plete vec više od 20 godina. Za izradu jedne stolice trebaju mu cetiri sata. Materijal za pletenje namještaja je polietilen i kako nam je rekao, izuzetno je cvrst i otporan, a proizvodi imaju dvije godine garancije. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter