Na rubu (pseudo)znanosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HRT-ova emisija "Na rubu znanosti" našla se na udaru kritika dijela znanstvene zajednice. Dejan Vinkovic, profesor astrofizike na Prirodoslovno-matematickom fakultetu u Splitu, nedavno je poslao pismo Programskom vijecu HRT-a u kojem upozorava da je "pseudoznanstvena emisija Krešimira Mišaka 'Na rubu znanosti' u sustavu HRT-a smještena u znanstveni program", cime se, smatra Vinkovic, degradira znanost te krši Zakon o HRT-u i Zakon o elektronickim medijima.

"Štoviše, Programsko vijece HRT-a je u svom izvješcu Hrvatskom saboru od 9. srpnja 2009. lažno okarakteriziralo 'Na rubu znanosti' kao emisiju sa znanstvenim temama te se cak i pohvalilo njezinom popularnošcu u sklopu Znanstveno-obrazovnog programa, iako se radi o emisiji koja može u skladu sa zakonima biti prikazivana jedino u sklopu zabavnog programa....Apeliram da se slijedom ove pritužbe obrati pažnja ne samo na konkretan problem jedne emisije, nego i na stanje na HRT-u kojim je omoguceno da se takva emisija emitira na javnoj televiziji kao dio znanstvenog programa vec osam godina. Ocito je da od odgovornih urednika na HRT-u, kao i od institucija koje obavljaju nadzor nad radom HRT-a, ne postoji svijest o razlici izmedu znanosti i pseudoznanosti", piše Vinkovic.



Njegovu inicijativu prepoznao je velik broj hrvatskih znanstvenika iz domovine i svijeta, pa je tako pokrenuta online peticija koju je dosad potpisalo više od stotinu njih. Medu potpisnicima se nalaze hrvatskoj javnosti dobro poznati znanstvenici poput akademika Vlatka Silobrcica, Ivana ?ikica, bivšeg ministra znanosti Hrvoja Kraljevica, astrofizicara Bojana Pecnika, Borisa Lenharda i Pavela Gregorica iz Foruma za eticnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

"Mi ljudi koji smo posvetili život znanosti razocarani smo cinjenicom da HRT vec godinama obmanjuje javnost i odgovorne strukture vlasti predstavljajuci emisiju 'Na rubu znanosti' kao dio znanstveno-obrazovnog programa", piše u obrazloženju pokretanja peticije.

- Možemo samo reci da je to razumljiva javna inicijativa, no bit ce najbolje da mjerodavna tijela presude o tome krši li HRT zakon ili ne. Spomenutu peticiju cemo ozbiljno uzeti na razmatranje, rekao je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanic.


Podijeli: Facebook Twiter