Na rt Kamenjak stiže 650 vojnika

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Jučer su na Kamenjak stigli prvi vojnici u sklopu 28. vojne vježbe "Štit 2015." koja će se na tom značajnom krajobrazu održavati do petka 24. travnja. Za to vrijeme neće biti moguć pristup Kamenjaku, a Lučka kapetanija objavila je i raspored zabrane plovidbe i drugih aktivnosti na moru južno, istočno i zapadno od rta.

Vježbe od sutra, gađanje idućeg tjedna

- Na poligonu Oružanih snaga boravit će oko 650 vojnika iz svih vojarni. Trenutno pripremamo smještaj, a vježbe gađanja počet će u petak (sutra, op. n.). Gađanje će se održavati drugog tjedna, a u četvrtak, 23. travnja, je generalna vježba. Vježba gađanja za uzvanike održat će se u petak, 24. travnja, rekao nam je Elvis Nakić, glasnogovornik vježbe "Štit 2015.".

Tim je povodom i lučka kapetanija izdala obavijest o zabrani plovidbe, ribarenja i svih podvodnih aktivnosti na području Kamenjaka. Zabrana se odnosi na 18. travanj te na razdoblje od 20. do 24. travnja, od 7 do 14 sati. Zona zabrane obuhvaća morski prostor oko Kamenjaka, zapadno od plićine koju ribari navodno zovu Banana i sjeverno od plićine Bubrig, u visini između hridi Galijola i otoka Suska. Prije dolaska na to područje za kontakt se koristi 16. kanal VHF-a.

Ova je vježba HV-a s najdužim stažem, a prije desetak godina vodili su se prijepori između Oružanih snaga s jedne te jedinica lokalne i regionalne samouprave, "zelenih" i građana s druge strane o opravdanosti ulaska vojne mašinerije na zaštićeni krajolik. Od tada se puno toga promijenilo - vježbe se održavaju na proljeće, umjesto na jesen, a bitno je i drugačiji odnos Općine i Oružanih snaga.

Vojska će sanirati putove i divlje odlagalište

- Imamo dobru suradnju s Oružanim snagama, vojska se drži najviših ekoloških standarda i vrlo nam je bitan partner u zaštiti područja. Tako da nam je danas drago da se ovdje održava vježba jednom godišnje, rekao je načelnik Medulina Goran Buić.

Ističe da Općina već godinama dobro surađuje s vojskom što se odrazilo i na infrastrukturno uređenje.

- I ove će godine vojska sanirati putove. Za vrijeme vježbe, ovog tjedna i sljedećeg, uz pomoć inženjerije HV-a sanirat će se oko 5.000 metara putova na Gornjem i Donjem Kamenjaku za potrebe Javne ustanove. Na prijedlog Općine sredit će se i put od groblja do Volmi, a u Medulinu će sanirati divlje odlagalište na Cintinerama, rekao je Buić. Zanimljivo je da su dogovorene i utakmice u malom nogometu i odbojci između ekipa HV-a i Općine, koje će se u nedjelju odigrati u Premanturi i u banjolskoj balon-dvorani.

- U ponedjeljak će, od 14 do 16 sati, školska i vrtićka djeca posjetiti poligon na kojem će im vojnici predstaviti vozila i drugu vojnu opremu, što će im biti jako zanimljivo, zaključio je Buić. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter