Na rotoru će se raditi noću, vikendom i blagdanima

Vidljiva je trasa budućeg rotora 
Vidljiva je trasa budućeg rotora 

Već danima se na gradilištu kružnog toka u Šijani radi malo ili pak gotovo ništa. Riječ je o poslu vrijednom 55 milijuna kuna, a radovi su počeli sredinom veljače. Investitor su Hrvatske ceste, a izvođači su zajedno Cesta, Viadukt i GP Krk. Postao je taj projekt već i predmetom političkih natezanja, spočitavanja i prigovaranja, dok radni narod svakodnevno na putu do posla i natrag muku muči prolazeći pulskim prometnim labirintom, dijelom uzrokovanim i ovim radovima u Šijani.

Gradilište je stoga nedavno posjetio i prvi čovjek Hrvatskih cesta Edo Kos, a gradonačelnik Boris Miletić javno je pozvao ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića da dođe i javno kaže što je uzrok zastoja u gradnji.

Slučajno ili ne, dva dana nakon toga ministar se ukazao u Puli i posjetio gradilište te izjavio da je uzrok zastoja izgradnje rotora "neusklađenost izvođača radova te otežavajući vremenski uvjeti", za što nisu krive Hrvatske ceste, te da rotor zasigurno neće biti dovršen do planiranog 1. lipnja, kako je to tjedan dana ranije najavljivao direktor Kos, već da je izgledniji datum dovršetka 1. srpnja.

I dok su u nedjelju, zahvaljujući idealnom danu, bila vrlo živahna gradilišta na rivi i u Titovom parku, u Šijani i opet strojevi ugašeni, radnika ni za lijek. No, za našeg jučerašnjeg posjeta gradilište je ipak bilo malo življe: dvadesetak bagera, kamiona, valjaka praćeno radnicima ipak je radilo i gradilo budući kružni tok.

Što je točno dosad zapinjalo upitali smo predstavnike Hrvatskih cesta. Ivana Bassani, voditeljica Ureda za odnose s javnošću, odgovorila nam je da je problem na projektu izgradnje prve faze kružnog toka i dijela trase D66 taj što je projektant, tvrtka Institut IGH iz Zagreba, kasnila s izradom izvedbene projektne dokumentacije, a što je pak onemogućilo izvođenje radova maksimalnim mogućim intenzitetom.

Na upit hoće li i kada raditi i nedjeljom, Ivan Davidović, predstavnik pulske ispostave Hrvatskih cesta, kaže da će već 1. svibnja gradilište biti živo, kao i subotama i nedjeljama.

- Već idućeg tjedna bit će doista vidljiv posao na gradilištu. Radit ćemo od 7 do 2 sata ujutro u dvije smjene. S boljim vremenskim uvjetima posao će se doista zahuktati i to bi trebalo konačno postati pravo gradilište, kaže Davidović. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter