Na rivi je preostalo polaganje oko 100 metara cijevi

Danas počinju radovi na rivi (M. MIJOŠEK)
Danas počinju radovi na rivi (M. MIJOŠEK)

Danas bi se trebala nastaviti izgradnja obalnog kolektora duž rive nakon blagdana koje su izvođači radova iskoristili za zaslužena dvotjedna obiteljska druženja. Na rivi odrađen velik dio posla u projektu koji bi trebao promijeniti izgled rive, i značiti čist Pulski zaljev koji je stoljeće onečišćavan otpadnim vodama iz pulskih kućanstava.

Radnici varaždinske GK Grupe oko nove godine završavali su pokrov "betonskih kada" u dijelu kanala Pragrande u Flaciusovoj ulici čime je dionica od upravne zgrade Uljanika do zgrade Pošte, odnosno križanja s Anticovom ulicom, praktički zgotovljena.

Završetkom tih radova u sektoru 2 (Flaciusova je podijeljena na četiri sektora) zgotovljeno je više od polovice posla u izgradnji obalnog kolektora na ovom dijelu. Pritom su arheolozi snimili, dokumentirali, zaštitili i razgradili pronađene arheološke nalaze, a sada slijedi ispitivanje nalaza i razgradnja u sektoru 3, dok će u međuvremenu radnici nastaviti s izradom zaštitne građevinske jame sve do raskrižja s bulevarom.

Na rivi je, pak, i prije blagdana, napravljeno preko 90 posto zaštite građevinske jame. Visoke bušilice kojima se beton injektira u tlo kako bi se izradili armirani betonski zidovi, uskoro će, vjerojatno već početkom veljače, napustiti gradilište.

Usto, prije blagdana položeno je više od pola dužine cijevi novog obalnog kolektora. Počevši od Karoline, gdje su radovi okončani (izrađuje se tek dio prema Punti), obalni kolektor stigao je u ravninu Trga Svetog Tome, što znači da je preostalo polaganje stotinjak metara cijevi. Do konca prošle godine kao što je i najavljeno, postavljena je nova glavna vodovodna cijev s odvojcima, a usto se započelo i s renoviranjem energetske i ostale komunalne mreže.

Ovako dobra dinamika radova znači da će se uskoro moći razmišljati i o puštanju dijela rive i Flaciusove ulice u promet.

Pogotovo dijela rive do raskrižja s Ulicom Sv. Ivana (semafori na rivi) i Flaciusove, u koju će se dolaziti iz Anticove, do Foruma što je važno za opskrbu i normalizaciju života Starog grada.

Kada će to biti nitko se još ne usudi prognozirati, no valja podsjetiti da je rok dovršetka ovih radova definiran za kraj srpnja ove godine pa se valja nadati da bi se riva mogla vratiti u normalu možda i prije tog roka. (Goran ROJNIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter