Na referendumu u RS 99,81 posto 'za', Bošnjaci tvrde da su podaci krivotvoreni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na referendumu koji je u nedjelju održan na području bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske glasovalo je 55,75 posto registriranih birača, a odgovor "da" na postavljeno referendumsko pitanje dalo je njih 99,81 posto, podaci su koje je u ponedjeljak objavilo entitetsko povjerenstvo za provedbu referenduma.

"Na osnovi ovih rezultata povjerenstvo je utvrdilo da je referendum pravovaljan, jer je glasovala natpolovična većina građana, a njih 677 tisuća je glasovalo 'za', čime je referendumsko pitanje dobilo potporu građana", kazao je Karan na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci ističući kako su ovo preliminarni podaci a konačne će usvojiti entitetski parlament.

U nedjelju se glasovalo na 1885 glasačkih mjesta u RS te na 28 u inozemstvu, a glasačko pravo iskoristilo je 680.116 osoba.

Odgovarali su na pitanje podržavaju li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS iako je Ustavni sud BiH svojim pravorijekom odlučio kako je taj praznik neustavan jer diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS.

Prema biračkom popisu kojega su samo za referendum sačinile vlasti RS pravo glasa imalo je 1.219.395 osoba, no koliko je taj popis vjerodostojan ostalo je dvojbeno. Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH u RS živi 1.228.423 stanovnika, a prema biračkom popisu proistječe kako je njih tek nešto više od deset tisuća malodobno odnosno bez prava glasa.

Karan je ipak  ustvrdio kako je popis kojega su u RS-u sačinili "najrelevantniji" odnosno točniji i od popisa stanovništva i od središnjeg popisa birača u BiH.

"To su građani koji s 15. srpnjem imaju prebivalište u RS i automatski imaju pravo glasa", kazao je Karan.

Bošnjački predstavnici uvjereni u neregularnost

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS ustrajavaju u tvrdnji kako su podaci o rezultatima referenduma zapravo krivotvorina jer je tijek glasovanja bio neregularan a sve se činilo kako bi se "naštimala" izlaznost veća od 50 posto od ukupnog broja upisanih birača, što je prema zakonu uvjet da bi takvo izjašnjavanje bilo proglašeno važećim.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kazao je kako je nedjeljni referendum zapravo propao, jer nije bilo potrebne izlaznosti.

"Ti rezultati koje objavljuju su stvar 'navlačenja i namještaljki'", kazao je Salkić kako ga citira agencija Fena.

Tu je tvrdnju ilustrirao podatkom kako je u nedjelju jedan čovjek na temelju osobnih dokumenata članova šire obitelji mogao glasovati za sve njih.

"To je jedna velika farsa i prijevara", ustvrdio je Salkić koji je istodobno pozvao na odlučnu reakciju međunarodne zajednice protiv organizatora referenduma provedenog unatoč jasnoj zabrani Ustavog suda BiH.

Potpredsjednik RS posebice je upozorio na izjave srpkih dužnosnika poput Milorada Dodika, koji su odmah po objavljivanju rezultata nedjeljnog referenduma najavili nastavak separatističkog djelovanja odnosno odvajanja RS od BiH.

"Oni su to sinoć jasno i najavili u svojim izjavama da je ovo prvi referendum i da će ih biti još...Mora se poduzeti snažna reakcija i domaćih institucija i Ureda visokog predstavnika (OHR)  da bi ovaj separatizam bio zaustavljen", zaključio je Salkić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter