Na ranču Barba Tone počeo 10. jahački kamp

Zaljubljenici u konje vraćaju se na Ranč Barba Tone
Zaljubljenici u konje vraćaju se na Ranč Barba Tone

Na Ranču Barba Tone ovog vikenda mali rančeri utaborili su svoje vreće za spavanje kako bi se budili uz konjske rzaje. Počeo je jubilarni 10. jahački kamp u Manjadvorcima. Stotine djece ovdje je učilo prve jahače korake i to ne na bilo kakvim konjima. Većina ih se okušala i postizala vrhunske rezultate na utrkama daljinskog jahanja, a tome se ne treba čuditi kada ondje živi i caruje kralj ove discipline - legendarni riđan Wolf.

Iako je ove godine umirovljen, još je uvijek aktualni hrvatski šampion. Tko god je imao čast njega uzjahati na utrkama, doveo ga je do trona.

- Nanizao je stotine medalja, pehara, šampionata. Zahvaljujući Wolfu na prestižnim utrkama u mađarskoj Babolni dva puta je svirala hrvatska himna, što je također prvi postigao za Hrvatsku u ovoj disciplini. Njegova tajna se, osim u genetici, krila i u ovim mladim kaubojima kamperima, koji bi ljeti uživali na šampionovim leđima, četkali ga, glancali mu kopita i plivali s njim u moru, a on bi im svima zahvaljivao zlatnim odličjima, kaže vlasnik ranča Zoran Uravić, začetnik natjecanja u daljinskom jahanju i organizacije dječjih jahačkih kampova u Hrvatskoj.

Zoran je s Wolfom osvojio prvu hrvatsku utrku daljinskog jahanja u Barbanu i do odlaska u mirovinu Wolf se s natjecanja nije vraćao bez medalje.

Tako su uz njega odrastale generacije mladih jahača kao i konja koji danas osvajaju odličja kao da im je to ostavio u nasljeđe. Mnoga djeca zaljubila su se u konje i ovu disciplinu upravo na kampovima.

Zoranova ideja je bila da djeca za ljetne praznike uživaju u prirodi, uče jahati, kupaju se i igraju pod budnim okom voditelja te uče kakve sve obaveze nose ovakvi ljubimci jer moraju o njima brinuti svih osam dana kampa. Da im je to užitak pokazali su tako što se svake godine vraćaju na ranč te dovode i svoje prijatelje. (D. PALIBRK)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter