Na putu do Smaragdnog grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Carobnjak iz Oza" premijerno je u utorak izvedena u Istarskom narodnom kazalištu. Poznatu modernu bajku Lymana Franka Bauma u dramatizaciji Alfreda Bradleyja, koja je za ovu priliku ponešto preradena i skracena, izveli su clanovi Dramskog studija, a brojni roditelji s djecom napunili su sjedišta pulskog kazališta.

Nakon oluje koja Dorothy odnese u zemlju Oz mala se protagonistica pokušava vratiti, u cemu joj može pomoci jedino veliki Carobnjak, a na putu do Smaragdnog grada pratit ce je Strašilo, Limeni i Lav, koji ce joj se pridružiti jer žele da im Carobnjak da nešto što misle da nemaju.

Prica je skracena s dva cina na jednosatnu izvedbu, što se ponekad osjeca jer nedostaje još pokoja scena, ili barem poneka replika koja bi malo bolje objasnila ponašanje likova, ali sve u svemu radi se o vrlo simpaticnoj i dinamicnoj predstavi u kojoj smo i sami uživali. Dinamiku prici daju lepršavi songovi koje je skladao Marijan Jelenic, a tekst za njih napisala je Marijana Peršic, dok Ana Aleksandra Bukovic potpisuje izvrsno napravljenu i organiziranu scenografiju, kao i lijepo napravljeni kostimi Marine Jeromele. Aleksandra Prodanov pomagala je u scenografiji, dok je oblikovatelj svjetla Dario Družeta. Sve zaokružuje režija Aleksandra Bancica, Marijane Peršic i Andree Gotovine, koja je bila zadužena i za scenski pokret.

Dakako da cemo pohvaliti i brojnu mladu glumacku ekipu koja ce se iducih dana smjenjivati u glavnim i sporednim ulogama. Dorothy je tako tumacila Paola Lugaric, a u toj ce se ulozi smjenjivati s Nikom Ivancic. Limenog je glumio Patrik Lazic koji ce se mijenjati s Teom Frgacicem, dok se ulozi Lava predstavila Snježana Grgic koja tu ulogu igra uz Marina Jankovica. Strašila ce zato u svim predstavama glumiti Filip Lugaric, dok je carobnjaka koji, slucajno ili namjerno, podsjeca na Alberta Einsteina izvrsno odigrao Rade Radolovic. Tekst je s engleskog preveo Max Blaževic.

Premijera je imala i jedno iznenadenje jer je carobnjak doveo svetog Nikolu koji je potom djecu pocastio bombonima u svojoj kazališnoj rezidenciji. Predstava ce se moci pogledati još u cetvrtak u 9.30 i 11 sati, u subotu u 11 sati te od ponedjeljka do srijede opet u 9.30 i 11 sati. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter