Na put u vlastitom aranžmanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezervirati putovanje danas je zaista jednostavno. Otvori se šarena brošura, baci pogled na cijenu i bira broj agencije. Lako poput narucivanja pizze iz obližnjeg restorana.

No, ako ste od onih koji ne vole fast food vec uživaju birajuci sastojke i spravljajuci domacu spizu, možda cete poželjeti sami skrojiti svoje putovanje... Izabrati svoj hotel, hostel ili kamp, iznajmiti auto i istražiti putove kojima se rjede ide, ili ne planirati ništa i pustiti da vas odredište inspirira i odvede u nepoznatom smjeru.

Putovanje u vlastitom aranžmanu zahtijeva više truda, vremena i organizacijskih vještina, no te su pripreme zapravo slatke muke, maštanja...prvi dio puta.

Putujete li avionom, pocnite pretraživati letove i nekoliko mjeseci unaprijed. Cesto cete tako proci jeftinije, osobito izbjegnete li vikende, dane netom prije velikih blagdana i razdoblja školskih praznika.



Na prekooceasnkim letovima ne birajte sjedalo uz prozor. Zasloni su spušteni za vrijeme cijelog leta, pogled na oblake brzo dosadi, a želite li prošetati ili otici u WC svaki cete puta morati inkomodirati vaša dva susjeda. Oni ce morati ustati kako bi vas propustili, ili cete ih pak morati preskakati ukoliko spavaju.

Nabolje je sjedalo uz prolaz gdje možete ispružiti noge u prolaz. Na letu od kojih dvanaestak sati, ta mala povlastica izaziva ljubomorne poglede suputnika.

Pri odabiru smještaja procijenite koliko cete vremena provoditi u sobi, koliko vam je važan komfor i naravno, cijena. Želite li proci jeftinije, hosteli su odlican izbor. Dvokrevetne su sobe cesto jednako dobre kao u hotelima. One velike spavaonice sa po desetak kreveta zaista nisu za svakoga, no ako putujete u vecem društvu i krevet vam je samo usputna postaja za par sati punjenja baterija, ova jeftina opcija nece vas razocarati.



Po dolasku na destinaciju obavezno je svratiti u turisticki ured. Gotovo u pravilu dostupne su besplatne karte grada. Pokupite sve vodice, letke i brošure. Te su knjižice pune ne samo korisnih informacija, vec i kupona s popustima za restorane, turisticke atrakcije...

Dobro je uputiti se kako funkcionira javni prijevoz, kupiti dnevnu kartu ili turisticki pokaz koji vrijedi nekoliko dana, a cesto se može kombinirati sa nekim ostalim uslugama poput žicara ili turistickih gondola za razgledavanje grada. Odlucite li se za taksi, dogovorite cijenu unaprijed.

Dobro je prije puta potražiti adresu hrvatske ambasade u zemlji u koju odlazite i kopirati putovnicu. Kopija uvelike pomaže pri izdavanju novih isparava u slucaju krade ili gubitka originala.

Prosurfajte i internetskim forumima, procitajte što drugi kažu o destinaciji koju ste odabrali. Usmena predaja još uvijek je najsigurniji nacin informiranja! Dobro se pripremite, odvažite i ne zaboravite uživati!


Podijeli: Facebook Twiter