Na Punti radovi još mjesec dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanari Punte konacno ce odahnuti. Za otprilike dva tjedna izgradnja kanalizacijskog sustava u njihovom okruženju trebala bi biti privedena kraju. Kako u Ravenskoj ulici, koja je cijelo ljeto zjapila otvorena, tako i Kolodvorskoj, te parku kod Veterinarske stanice. Preostaje im tek strpjeti se do pocetka listopada, dok se ne okoncaju i radovi u Tršcanskoj ulici.

Izgradnja dijela šijanskog kolektora, drugog najveceg zagadivaca pulskog zaljeva, koja je pocela pocetkom ožujka, odvijala se u šest faza da bi se donekle osigurala protocnost vozila. Cilj je da se ukupan fekalni dotok iz šijanskog kolektora usmjeri na crpnu stanicu Riviera i kasnije, kada se izgradi, obalnim kolektorom usmjeri na procistac Valkane. Izgradnja ovog dijela kanalizacijskog sustava vrijedna je 2,4 milijuna kuna, a financira se bespovratnim državnim sredstvima HBOR-a.

I dok su se do ljeta radovi odvijali u parku kod Veterinarske stanice i na samom kružnom toku, nocne more stanara pocele su u ljetnoj sezoni kada su bageri "napali" Ravensku ulicu. Buka i smrad, uz nemogucnost prometovanja, testirali su strpljenje stanara Punte. Plavljenje ulice uslijed puknuca cijevi, "prirodni bazen" u iskopima, legla komaraca, smrad fekalija i represija policije prilikom parkiranja u okolnim ulicama opravdano su izazivali ogorcenje stanara koji su nam se konstantno javljali s pritužbama. No, konacno se njihovim mukama nazire kraj.



- Ovih dana dovršava se asfaltiranje Ravenske ulice te ostaju aktivne dionice Kolodvorske ulice, na kojoj se izvodi izgradnja fekalne i oborinske kanalizacije, te izgradnja preljevne gradevine s pripadnom sanacijom okoliša, kaže Igor Stari, direktor Herculanee.

Kako pojašnjava, izvodac radova, zagrebacka tvrtka Ecos, informirala ih je da ce radove u Kolodvorskoj i preljevnu gradevinu u parku kod Veterinarske stanice, odnosno vracanje parka i nogostupa u prvobitno stanje, dovršiti sredinom rujna. Stoga je pocetkom iduceg tjedna planirano zatrpavanje dijela preljevne gradevine u parku i osposobljavanje nogostupa za korištenje.

Iako ce navedeni radovi prema planu biti zgotovljeni za dva tjedna, izgradnja dijela šijanskog kolektora ipak ce potrajati do listopada. Naime, paralelno uz kanalizaciju u Tršcanskoj ulici polagat ce se i cijevi plinovodne i vodovodne mreže, što ce produžiti radove do listopada. (G. ROJNIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter