Na pulskom vijecu žustro o proracunu i kreditu za vrtic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim zelenim svjetlom za podizanje kredita od 17 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju djecjeg vrtica Zvjezdice u Šijani te prihvacanjem izvještaja o izvršenju proracuna za prvih šest mjeseci, sjednica pulskog Gradskog vijeca održana u srijedu obilježena je vec tradicionalnim prepucavanjem oporbe i pozicije, koje je na koncu rezultiralo nekolicinom opomena te udaljavanjem vijecnice Loredane Štok (nositeljica nezavisne liste) sa sjednice.

Ocekivano, sukob je izbio upravo tijekom rasprave o podizanju kredita i izvršenju proracuna. Oporba, odnosno vijecnice Loredana Štok, Lovorka Tomicic (HDZ) te Ladonjini vijecnici, zamjerili su izvršnoj vlasti, medu ostalim, dugove od 18 milijuna kuna u gradskoj blagajni i loše prihode, a optužili su ih i za nelegalno poslovanje.

Grad uredno podmiruje kredite

Procelnik za financije Danijel Feric obrazložio je polugodišnji izvještaj o izvršenju proracuna, rekavši da su ga okarakterizirali kriza, pad nezaposlenosti te povecanje nelikvidnosti. Prihodi stoga iznose 42 posto od plana, odnosno 133 milijuna kuna.

Kao najvece odstupanje od plana Feric je istaknuo porezne prihode, kazavši da je, primjerice, u gradskoj blagajni 14 milijuna kuna manje od poreza na dohodak, racunavši od 2009. godine.

Dodao je da su prihodi manji od rashoda za 18 milijuna kuna. Ipak, naglasio je da Grad uredno podmiruje kreditne obveze te da je solventan, odnosno da je Pula na cetvrtom mjestu medu 10 vecih gradova u Hrvatskoj po ostvarenju prihoda.

Štok: Nenamjenski utrošeno osam milijuna kuna

U raspravu o izvršenju proracuna prvi se ukljucio Bruno Nefat (Nezavisna lista Plinija Cuccurina) istaknuvši da je realizacija proracuna loša, a dodatno je opterecuje dugovanje od 18 milijuna kuna preneseno iz prošle godine. Naglasio je da se taj dug nece sam od sebe riješiti te izrazio bojazan da ce dugovanje biti još i vece.

Kazao je zatim da se svi moraju zabrinuti nad podatkom da je realizirano samo 17 posto od planiranih subvencija za poduzetnike jer tako nema napretka. Istaknuo je i da je podlijeganje trendu krize sklizak teren te da nedostaje akcije.

Vijecnica Štok je pak u raspravi istaknula da je hitno potreban rebalans proracuna, osvrnuvši se na dugovanje od 18 milijuna kuna te revizijski nalaz iz 2010. kojim je utvrdeno da se nenamjenski utrošilo osam milijuna kuna. Kazala je medu ostalim da je laž da se ni jedna kuna nece potrošiti nenamjenski kao što je cesto govorio gradonacelnik.

Dodala je da se kriza u državi cesto spominje kao uteg, no veli da samo zbog situacije u državi ova vlast može nekažnjeno proci zbog nelegalnog poslovanja. Vijecnica Tomicic se nadovezala rekavši da je svima jasno da je kriza, no da ne može prihvatiti nelegalno poslovanje Grada, pozivajuci se na revizijski nalaz. Upitala je zatim kome je Grad Pula bio sponzor u iznosu od 150 tisuca kuna.

Feric je kazao da su subvencije za poduzetnike podijeljene u skladu sa zahtjevima te da su u pripremi novi projekti koji bi trebali poboljšati poduzetnicku klimu. Na pitanje o sponzorstvu, Feric nije znao odgovor.

U obrazloženje izvršenja proracuna ukljucio se gradonacelnik Boris Miletic kazavši medu ostalim da je sustav koji je naložila država, primjerice smanjenje prihoda lokalnoj samoupravi od poreza na dobit, neodrživ te da cine sve što je u njihovoj moci. To su, istaknuo je Miletic, uštede poput objedinjavanja javnih nabava i smanjenja broja zaposlenika. Kazao je da Pula ima najmanje prireze u državi te da javnim radovima osiguravaju posao.

"Platiš cetiri - dobiješ jedan"

Krenula je potom žustra rasprava o podizanju kredita od 17 milijuna kuna za gradnju vrtica Zvjezdice. Projekt je predstavila ravnateljica PU-a Djecji vrtici Mariza Kovacevic, dodavši da je ogorcena što ju se proziva da se razbacuje novcem. Kazala je medu ostalim da je vrtic potreban, da je to potpuno novi vrtic koji vjerojatno u konacnici nece toliko koštati, odnosno da ce se ostatak kredita moci vratiti bez naknade.

U raspravu je krenuo Mauricio Licul (Nezavisna lista Plinija Cuccurina), no ubrzo nakon što ga je predsjednik vijeca Denis Martincic dva puta opomenuo da je skrenuo s teme, odustao je od govora. Kazao je tek da se ne protive gradnji te da ne koce razvoj, za što ih IDS stalno optužuje.

Za govornicu je potom stao Marko Martincic analizirajuci zbog cega se podiže kredit od 17 milijuna kuna te da se gradnje drugih vrtica ne mogu olako usporedivati bez dublje analize. Rekao je da ce svi biti sretni ako se vrtic bude gradio po nižim cijenama.

U svojih pet minuta rasprave Štok je neposredno prije udaljavanja sa sjednice rekla da Grad ne može govoriti o skupljoj gradnji zbog mekog tla, odnosno kompliciranog temeljenja, kad pored vrtica koji ce biti prizemnica stoji neboder od 15 katova.

- To je obicna prizemnica, a oprema nije za svemirski brod, rekla je Štok isticuci da je svaki gradski projekt skuplji za 30 do 40 posto od normalnog, dodajuci da to nije ništa drugo nego klijentelisticki vodena investicija. Na tu konstataciju odmah je reagirao Marko Martincic želeci znati tko je to korumpiran, imenom i prezimenom, a ukljucio se i Denis Martincic, opominjuci oboje da se drže teme.

- Ne prijetim i nisam policijot, to je posao drugih institucija. No, voljela bih da te institucije dodu i pregledaju gradske investicije i baš me zanima što ce naci, oštro je reagirala Štok navodeci primjere kružnog toka u Šijani i gradnju zaobilaznice. Dodala je da je pulska svakodnevica umjesto "platiš dva - dobiješ tri" ustvari "platiš cetiri - dobiješ jedan". Završnu rijec imao je Miletic kazavši da je jedan od razloga gradnje vrtica porast stanovništva u Šijani, odnosno potreba za novim vrticem.

- Ili ste za ili protiv. Sve drugo se svodi na politikantstvo, obratio se oporbi isticuci da ne prihvaca da je netko za gradnju vrtica, a glasat ce protiv. Oporba je u glasanju za podizanje kredita ostala suzdržana, a glasala je protiv izvještaja o izvršenju proracuna za prvih šest mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter