Na pulskom sveučilištu nema bildanja plaća

Javnost treba znati što se događa iza zidova sveučilišta (M. ANGELINI)
Javnost treba znati što se događa iza zidova sveučilišta (M. ANGELINI)

Prijedlog ministra financija Slavka Linića da se dio sredstava sveučilišta preusmjeri u državnu riznicu, akademska je zajednica dočekala na nogama. Akademska zajednica takav je prijedlog protumačila kao direktan udar na autonomiju sveučilišta i pokušaj krpanja proračunskih rupa. Nakon političko-profesorskog lobiranja od tog se prijedloga odustalo. Barem zasad.

Koliko se godišnje iz državnog proračuna izdvaja za pulsko Sveučilište Jurja Dobrile i koliko u ovom trenutku imaju ostvarenih vlastitih prihoda, bildaju li se profesorske plaće, razgovarali smo s prof. dr. sc. Lorenom Mošnja-Škare, prorektoricom za financije i poslovanje.

- Transparentni smo u svakom pogledu, financijski izvještaji su javni te u svojim financijskim izvješćima koje šaljemo ministarstvu, dužni smo prikazati sve vrste prihoda i rashoda. Dodaje da prosječna plaća profesora iznosi 9.299 kuna.

- Obično je norma profesora nekih 300 sati, no to ne znači da tu satnicu odradite i mirni ste. Tome treba dodati i vrijeme pripreme za predavanja i sav rad koji uložite u pripremu nastave, ispite, konzultacije, pripremu materijala, skripte, a ne treba zaboraviti i znanstveni dio: pisanje radova, recenzija, odlaske na konferencije, mentorske programe. To je mukotrpan posao, kaže. Zanimalo nas je ima li bildanja plaća na pulskom sveučilištu.

- Razmišljala sam što bi značio pojam bildanje. To bi bilo nekakvo uvećanje plaće koje ne stvara neku dodanu vrijednost i nema realnu podlogu. Međutim, da li možemo nazvati "bilderom" profesora koji izvan svoje redovne aktivnosti inicira novi studijski program, novu metodu unapređenja nastave, koji vrhunski publicira, organizira konferencije i radi izvan svoje osnovne norme. Ako sve svedemo na takav jedan pojam, onda se stvarno može dogoditi da profesor nakon nastave zaključa vrata dvorane jer neće biti više motiviran ni za kakvu dodatnu inicijativu, napredovanje ili razvoj. Ne kažem da i u našoj struci, baš kao i u svim ostalima, ne postoje ekstremi, no pojedinačni slučajevi ne bi trebali bacati sjenu na čitavu akademsku zajednicu, kaže prorektorica. (Piše Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter