Na pulskom sveucilištu još ima mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u 23.59 sati istjece rok za potvrdu namjere upisa na studije, koji se ove godine prvi put obavlja putem interneta.

Ukupno 30.872 kandidata je ostvarilo plasman na rang-listama nekog od studija, pa makar i ispod crte, a od tog broja su do jucer namjeru upisa potvrdila 26.132 kandidata putem web-stranice Postani-student.

- Najveci broj prijava pristizao je prvih dana, kada je na sat oko 1.000 osoba potvrdivalo namjeru upisa. Sada je navala puno manja, dvadesetak osoba po satu, jer su mjesta popunjena, kazao je Vedran Mornar, clan Povjerenstva za provedbu državne mature i predsjednik Nacionalnog vijeca za znanost.

Na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli mjesta još ima na svim studijskim programima, a samo za studij latinskog jezika nema uopce interesa jer nitko nije prijavio namjeru upisa. Najveci je broj prijava za studij poslovne ekonomije, gdje je na raspolaganju 250 mjesta, a konacnu je potvrdu namjere upisa poslalo oko 100 osoba. Oko polovice mjesta popunjeno je i na studiju predškolskog odgoja, kao i na kulturi i turizmu.

Medu studijima na kojima su sva mjesta popunjena je studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje su zbog velikog broja prijava s jednakim brojem bodova dozvolili upis iznad kvote pa je popunjenost 114 posto. Takoder na studiju logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu tražilo se mjesto više te on ima i najveci postotak upisa medu svim studijima, 117 posto.

Na zagrebackom Filozofskom fakultetu, vec su popunjeni i studiji ruskog jezika, povijesti, arheologije i komparativne književnosti.

U Zagrebu mjesta više nema ni na studiju medicine, farmacije, arhitekture, dizajna, geodezije, elektrotehnike te aeronautike, nastavnickom smjeru geografije i povijesti na Prirodoslovno-matematickom fakultetu te na brojnim studijima na umjetnickim akademijama.

Što se tice ostalih sveucilišta, u Rijeci je kvota u potpunosti potvrdena jedino na izvanrednom strucnom studiju sestrinstva.

U jesenskome roku bit ce moguce prijaviti samo studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta. Državna matura polagat ce se od 24. kolovoza do 6. rujna, do 16. rujna bit ce objavljeni rezultati, dok ce novi proces potvrdivanja namjere upisa biti od 19. do 25. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter