Na pulskom podrucju niknulo pet novih beach barova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako se pocela zahuktavati turisticka sezona uz pulsku obalu beach barovi nicu kao gljive poslije kiše. Gotovo za sve atraktivne, a dosad neiskorištene lokacije izdana su lokacijska odobrenja pa podrucje koje obuhvaca Grad Pula ove turisticke sezone ima cak deset beach barova od cega je pet novih - dva na Puntiželi u autokampu, po jedan na Valovinama i u Štinjanskoj vali te onaj u Saccorgiani.

Upravljanje pomorskim dobrom dodijeljeno je jedinicama lokalne samouprave i one su te koje lokacije na pomorskom dobru mogu dati u koncesijska odobrenja. Slucaj je to primjerice s lokacijom na Saccorgiani gdje je upravo niknuo beach bar koji je otvorila tvrtka Brid, a koji se, kako doznajemo, nalazi na prakticki dvije odvojene cestice razlicitog vlasnika koncesije - Arenaturista i Grada Pule. Prema odluci Grada na toj ce lokaciji, osim beach bara, biti moguce iznajmljivanje cak 60 ležaljki.



Podsjetimo, koncesijska su odobrenja, odnosno postavljanje ležaljki prošle je godine izazvalo nejasnoce u slucaju Ambrele. Tada je potkoncesionar Sadik Cordic ondje postavio veliki broj ležaljki duž cijele plaže te time onemogucio prilaz moru i suncanje kupacima koji ne iznajmljuju ležaljke.

Naknadno je utvrdeno da je ipak svojevoljno protumacio ovlasti iz koncesije pa mu je ove godine ukinuta i djelatnost iznajmljivanja ležaljki na plaži Ambrela. Ove sezone to obavlja Arenaturist koji ce ondje postaviti 50, najviše 80 ležaljki u špici sezone.



- Granice pomorskog dobra na Sacciorgiani su utvrdene i nema niceg spornog. Arenaturist ima koncesiju na malom donjem dijelu, no nema govora da je Grad prekoracio granicu izvan svog dijela pomorskog dobra kojim upravlja, pojasnila nam je Marina Gržinic Buric iz nadležnog gradskog odjela o spornim cesticama na Saccorgiani. Dodala je da je na svim navedenim mikrolokacijama koje su utvrdene Odlukom o donošenju plana upravljanja pomorskim dobrom na podrucju Grada Pule za 2012. godinu precizno utvrden broj sredstava za koje se izdaje koncesijsko odobrenje.

- Da se ne ponovi slucaj Ambrela, nadzor nad korištenjem pomorskog dobra provodi pulsko komunalno redarstvo i, ako se utvrdi da je u suprotnosti s koncesijskim odobrenjem, o tome se izvještava Lucka kapetanija Pula i Vijece za davanje koncesijskog odobrenja.

- Do sada nismo imali okoncane slucajeve ukidanja koncesijskih odobrenja zbog nepropisnog korištenja pomorskog dobra, zakljucila je Gržinic Buric. (N. SOFTIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter