Na pulskom markatu krčkao se čobanac i rezao kulen

Sajmove su najavili Vladimir Brajan, Adrijano Jurišević, Mauro Jurman i Stribor Filić (K. FLEGAR)
Sajmove su najavili Vladimir Brajan, Adrijano Jurišević, Mauro Jurman i Stribor Filić (K. FLEGAR)

Na Trgu 1. svibnja danas je, kiši usprkos, uspješno počela gastro manifestacija Dani Slavonije u organizaciji Udruge branitelja proizvođača Panonija iz Bošnjaka koja će trajati sve do subote, od 8 do 20 sati. Riječ je o gastro događaju gospodarskog, turističkog, kulturnog i edukativnog karaktera koji je okupio 20 proizvođača, što obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, što tvrtki, obrta i ljudi koji se bave kućnom radinošću ili su udruženi u zadruge. Nudili su se, kako gotova jela, poput čobanca i graha s kobasicom, tako i tradicionalne delicije, poput kulena, čvaraka i slanine, potom med, kupinovo vino, kozji sir, proizvodi od aronije, ali i razne rukotvorine, zlatovez i obuća.

Nenad Kračun, tajnik Udruge branitelja proizvođača Panonija, kaže da su svi proizvodi "sto posto domaći", pripremljeni u domaćinstvima branitelja u kojima su zaposlene i njihove obitelji.

- Ovo je već peta godina otkako nastupamo u hrvatskim gradovima, Rijeci, Zagrebu, Zadru i Crikvenici, a u Puli smo prvi put, došli smo na poziv direktora Tržnice. On je čitao o nama i  nakon toga nas pozvao. Mi smo jedina udruga branitelja u Hrvatskoj koja radi na ovakav način. Ne bavimo se politikom, nego živimo od vlastitog rada. Iako je većina nas u mirovini, odlučili smo proizvoditi, zaposliti naše obitelji i plaćati državi porez, čime najbolje pokazujemo koliko je volimo, kaže Kračun te dodaje da su ih prepoznali i Ministarstvo branitelja i Hrvatska gospodarska komora.

Na pitanje što turisti i Puljani najviše vole, odgovara:"Suhomesnate proizvode". Najcjenjeniji pikantni kulen se tako nudio po 220 kuna, čvarci su stajali sto, koliko i tzv. slanina sapunjara od crne slavonske svinje. Dimljena pečenica nudi se po 140 kuna, kozji sir po 120, a litra kupinovog vina, kao i kilo bagremovog meda, košta 60 kuna.

Za jednim štandom domaćice su mijesile slavonske lepinjice, a potom ih odmah i frigale te prodavale po pet kuna. Recept je vrlo jednostavan: umijesi se brašno, voda, kvasac sa šećerom i mlijeko, te doda sol. No, tajna je u dužini izrade tijesta koje se mora mijesiti barem pola sata.

- Ja to radim pavarušom, dodaje druga. Slavonske lepinjice najbolje pašu s "kupusom u paradajz supi", s paprikašom, a mogu se jesti i u slatkoj varijanti, premazane marmeladom ili nutellom.

Manifestacija je popraćena glazbenim programom, pa večeras nastupa tamburaški sastav Zavičajnog kluba Slavonija iz Rijeke, a sutra u 11 sati najavljen je tamburaški sastav Barufa.

Za dobar čobanac važna je ljubav

Nenad Kračun, tajnik Udruge branitelja proizvođača Panonija, otkriva nam recept za čuveni slavonski čobanac čija se vruća porcija nudila za 35 kuna. Kapulu i mrkvu prvo treba pola sata do 40 minuta dinstati na ulju ili masti, dodati svježu junetinu izrezanu na kockice, potom svinjetinu, a u obzir dolazi i divljač. Jelo se začini ljutom i slatkom slavonskom mljevenom paprikom i solju, a može se dodati i vegeta. Na koncu se doda pasirana rajčica i kuha dva do tri sata. Gustoću ovom tradicionalnom jelu daje povrće, veli Kračun, te otkriva najvažniji začin:"Na kraju treba reći da se sve treba kuhati s ljubavlju". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter