Na pulskom groblju 1.142 nova ukopna mjesta


Radovi na proširenju gradskog groblja Monte Giro privode se kraju. Nedostaje još tek žbukanje vanjskih zidova i sadnja čempresa, pa će novi dio od prvog prosinca, dakle ovog vikenda, biti u uporabi, a kroz novoizgrađeni dio proveo nas je Darko Buršić, direktora Monte Gira.

Buršić je pojasnio da je lokacija prve parcele 2.856 kvadratnih metara i na njoj ima ukupno 428 ukopnih mjesta - 81 obiteljska grobnica za šest ukopa, 33 grobnice za tri ukopa, 209 zemljanih grobnih polja i 105 standardnih niša. U sredini je zelena površina s kamenim klupicama dok se ispred ulaza na novu lokaciju nalazi nova rashladna komora za pokojnike.

- Na lokaciji 2, koja je površine 2.705 četvorna metra ima 714 ukopnih mjesta. Tu se, također, nalaze obiteljske grobnice za šest ukopa (63), grobnice za tri ukopa (41) te 163 zemljane grobne parcele. Ostalo su niše kojih se, zbog konfiguracije terena, odnosno njegova pada, dobilo više nego što se u početku planiralo jer su napravljene niše s više etaža. Tako ovaj novi dio ima 155 dvostrukih malih niša, 88 standardnih niša, 70 niša za kosti, 39 niša za urne, pojašnjava direktor Monte Gira.

Sveukupno je dakle izgrađeno 1.142 ukopna mjesta - najviše je zemljanih grobnih polja - ukupno 372, standardnih niša je 193, dvostrukih malih niša 155 te velikih obiteljskih grobnica za šest ukopa 144. Od ukupnog je broja ukopnih mjesta, kako pojašnjava Buršić, njih 640 već je unaprijed rezervirano za one obitelji koje pokojnike imaju na komunalnim poljima koja se svakih deset godina prekapaju ili u posuđenim objektima dok će se na ostala ukupna mjesta pokojnici ukapati od 1. prosinca. Obje parcele imaju i zelene dijelove, pa se planira ugraditi i navodnjavanje kako bi one vizualno bile lijepe tijekom cijele godine. (Borka PETROVIĆ; Snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter