Na pulskoj tržnici 15 posto manje obrtnika

Na pulskoj tržnici 15 posto manje obrtnika od uvođenja fiskalizacije (D. ŠTIFANIĆ)
Na pulskoj tržnici 15 posto manje obrtnika od uvođenja fiskalizacije (D. ŠTIFANIĆ)

Tržnica Pula u prvih 15 dana kolovoza zabilježila je 15 posto manje naplate. To bi značilo da je i na štandovima pulske tržnice 15 posto manje obrtnika, rekao nam je direktor Tržnice Renato Perc, odgovarajući na upit kako su protekli prvi dani fiskalizacije na pulskoj zelenoj tržnici.

Podaci koje nam je iznio poklapaju se, naime s crnim prognozama koje su još mjesecima prije uvođenja fiskalnih blagajni predvidjeli zakupci na štandovima, i OPG-ovci i obrtnici koji ne prodaju vlastite proizvode. Upravo su oni najviše na udaru Porezne uprave i inspektora koji su već prvih dana od uvođenja fiskalizacije stigli na pulsku tržnicu.

- Nisam htjela riskirati drakonsku kaznu porezne inspekcije od 20 do 50 tisuća kuna za višak ili manjak od nekoliko kuna u mojoj kasi pa sam zatvorila obrt i sada perem tanjure u jednom hotelu, kaže nam jedna u nizu bivših zakupnica štanda na tržnici (podaci poznati redakciji) koja je morala zatvoriti obrt jer više nije mogla izaći na kraj sa svim promjenama i nametima.

Napomenula je da je do zatvaranja njenog obrta došlo ponajprije zbog duga kojeg je imala u visini od 170 tisuća kuna, a ne isključivo zbog fiskalizacije, no da je ona definitivno bila okidač nakon čega se odlučila zatvoriti obrt. Veli nam da nema ništa protiv kontrole koja se provodi po Zakonu o fiskalizaciji, no istaknula je da sustav nije pravedan prema svima.

- Nama obrtnicima "češlja" se svaki papirić i svaka kuna, a primjerice OPG-ovce se ostavlja na miru jer oni kao prodaju vlastite proizvode i za to ne moraju izdavati račune, veli nam bivša zakupnica, dodajući da poreznici pojma nemaju kako funkcioniraju tržnice stoga ni ne mogu vidjeti razliku između pravih i lažnih OPG-ovaca.

Neka izađu na njihove njive pa će im sve biti jasno, a ne ovako, veli nam naša sugovornica. Dodala je da svatko može kupiti voće i povrće bilo gdje u gradu te ga prodavati na tržnici pod imenom "domaće", no to nitko ne provjerava. (N. SOFTIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter