Na pulskoj radiologiji prati se kvaliteta zaštite od zračenja

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Pulska je bolnica sklopila ugovor o suradnji s Centrom za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja Zavoda za radiologiju KBC-a u Rijeci i njihovi stručnjaci već neko vrijeme na pulskoj radiologiji prate kvalitetu zaštite od ionizirajućeg zračenja. Godišnje se u ovoj djelatnosti naprave deseci tisuća dijagnostičkih pretraga koje koriste ovu vrstu zračenja. U prošloj godini učinjeno je 5.593 CT-a, 40.069 rendgenskih snimanja, 2.949 mamografija i 3.209 mamografija u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Karcinogena i genetska oštećenja

- Ovaj ugovor predstavlja osiguranje kvalitete u dijagnostičkoj radiologiji. Riječki centar na čelu s doc. dr. sc. Slavenom Jurkovićem proveo je procese osiguranja kvalitete više razine na uređajima našeg odjela te su educirani inženjeri medicinske radiologije koji na dnevnoj razini također provode mjere zaštite od zračenja, kaže dr. Vinka Kos, voditeljica Odjela za dijagnostičku radiologiju u pulskoj bolnici. Prošlog mjeseca na Prvom europskom kongresu medicinske fizike u Ateni, kaže, uvjerila se da je pulska bolnica po pitanju odgovornosti uporabe ionizirajućeg zračenja u medicini u koraku s razvijenim svijetom.

Medicinska radiologija primjenjuje ionizirajuće zračenje u dijagnostičke i terapijske svrhe. Otkrićem X zraka 1895. godine njemački profesor fizike Roentgen začeo je tada novu medicinsku znanost koja se razvila do neslućenih granica i danas koristi ne samo ionizirajuće zračenje, već i druge fizikalne pojave, poput ultrazvučnih valova i magnetskog polja, za istraživanje ljudskog tijela. Koje su moguće posljedice ionizirajućeg zračenja?

- Kada se govori o primjeni ionizirajućeg zračenja u dijagnostici, potrebno je znati da energija ionizirajućeg zračenja može izravno oštetiti DNK pacijenta. Neka oštećenja koje izaziva mogu se naknadno popraviti, dok su druga ireverzibilna. Oštećenje koje nastaje ovisi o vrsti ionizirajućeg zračenja, primjeni zaštitnih sredstava i o veličini doze. Oštećenja pri radioterapiji zloćudnih tumora najranije i u najvećoj mjeri nastaju na osjetljivim tkivima i organima, a to su spolne stanice i koštana srž. Pri oštećenju oplođene jajne stanice moguća su teratogena i genetska oštećenja ploda. Nepoželjna djelovanja ionizirajućeg zračenja su i karcinogena, leukemogena, genetska i teratogena oštećenja, kazuje dr. Kos, uz napomenu da se danas smatra da je za nastanak karcinoma potrebno nakupljanje većih doza ionizirajućeg zračenja.

Nepotrebne pretrage otkazati

- Kliničar je dužan konzultirati se s radiologom o kliničkom nalazu i svim drugim nalazima pacijenta te je odgovoran za valjanu indikaciju. U svakom trenutku pretrage ili zahvata radiolog uključuje sve moguće elemente koji bi mogli smanjiti dozu zračenja za pacijenta, uz održavanje kvalitete dijagnostičke slike. Ponekad nepravilno indiciranu ili nepotrebnu pretragu koja ozračuje pacijenta treba naprosto otkazati, kaže dr. Kos. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter