Na pulskoj pedijatriji do 1.400 malih pacijenata godišnje

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Trenutno osam pedijatara pulske Opće bolnice skrbi o prosječno 20-ak malih pacijenata koji se liječe na Odjelu pedijatrije u Zagrebačkoj ulici. Svakodnevno se pregleda još oko 60 pacijenata u subspecijalističkim ambulantama i Dnevnoj bolnici te još tridesetak djece, ljeti i dvostruko više, u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti. Osim toga, svakodnevno se pregledavaju i otpuštaju novorođena djeca u rodilištu, a pedijatar je prisutan na svakom carskom rezu te kod rođenja nedonoščeta.

- Godišnje hospitaliziramo 1.200 do 1.400 pacijenata. Majke borave u bolnici i s većom djecom, čak i ako ne doje, ali tada uz nadoplatu. Sve više roditelja ne želi puštati svoju djecu samu u bolnici. Imamo i očeva u pratnji. Što se tiče broja odobrenih kreveta, u skladu su s potrebama jer nam je popunjenost zadovoljavajuća, oko 80 posto, kaže rukovoditeljica pedijatrije prim. dr. Mirna Milevoj-Ražem.

Pedijatara je službeno na Odjelu zaposleno 14 - osam specijalista i šest specijalizanata, ali je jedna pedijatrica na subspecijalizaciji pa dva tjedna u mjesecu provodi na usavršavanju na klinici. Na klinici u Rijeci i Zagrebu je i petero specijalizanata, a jedna je na održavanju trudnoće. - Pedijatara nema ni za lijek u čitavoj Hrvatskoj, nedostaje ih i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u bolnicama. Većina pedijatara je starije životne dobi, jer se 15-ak godina uopće nisu dodjeljivale specijalizacije i sada je to došlo na naplatum ističe prim. dr. Milevoj-Ražem.

Od onih koji dođu u hitnu ambulantu, kažu nam na pulskoj pedijatriji, tek je deset posto zaista hitnih pacijenata. Roditelji nisu dovoljno educirani, prebacuju odgovornost na liječnika, ne znaju ni koji lijek ni u kojoj dozi dati djetetu za temperaturu, kako postupati kod proljeva, povraćanja, uboda insekata, ugriza krpelja, glisti… Dakle, sve ono što su naše bake i majke dobro znale danas su očito nepoznanice. (Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST U TIKSANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter