Na pulskoj ekonomiji svi projekti prošli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obavilo je postupak vrednovanja znanstvenih projekata nakon cega je donijelo odluku da 245 projekata ne udovoljava kriterijima te im se obustavlja daljnje financiranje. Ukupno je na hrvatskim sveucilištima 2.298 znanstvenih projekata, što znaci da gotovo 90 posto nastavlja s provedbom. Ostalima nije produženo zbog nepoštivanja odredbi ugovora, nemogucnosti daljnje provedbe ili ispod prosjecnih znanstvenih rezultata.

Na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli dva projekta nisu dobila zeleno svjetlo za nastavak izvodenja, a rijec je o projektima pokrenutim na tadašnjem Filozofskom fakultetu.

- U ovom trenutku znamo samo da je, poslije evaluacije u Ministarstvu, 14 od 16 znanstvenih projekata dobilo prolaznu ocjenu, te ce se i dalje financirati. Dva su projekta dobila najvišu ocjenu (A), cetiri projekta ocjenu B, a osam projekata ocjenu C. Kriteriji ocjenjivanja su takoder objavljeni, ali ne mogu komentirati niti iznositi detalje dok Sveucilište ne dobije pojedinacne odluke i ocjenu svakog projekta s obrazloženjem, kazao je rektor Robert Matijašic.

Na konferenciji za novinare na Odjelu za ekonomiju i turizam istaknuli su da je uspješnost znanstvenih projekata na njihovom odjelu stopostotna.

- Svih je šest znanstvenih projekata dobilo odluku o nastavku izvodenja. Imamo manji broj projekata u odnosu na slicna visoka ucilišta, ali zato imamo veliki postotak uspješnosti. To je potvrda kompetencije u provodenju znanstvenog istraživanja i dokaz da naši znanstveni novaci imaju jako dobre mentore koji odgajaju mlade znanstvenike, kazala je zamjenica procelnika Odjela Danijela Križman Pavlovic i dodala da je na ovom odjelu do 2009. doktoriralo sedam znanstvenih novaka, a ne niti jedan, kao što je nedavno objavilo Ministarstvo.

Iako je svim projektima na ovom odjelu omogucen nastavak izvodenja, vecina ih je dobila nižu ocjenu, odnosno od šest je projekata samo jedan u skupini A s izvanrednim rezultatima, dok su ostali potpali pod C skupinu jer imaju prosjecne rezultate ili odredene manjkavosti u financijskom izvještaju. Projektima u ovoj skupini produžuje se vrijeme provedbe, ali im se smanjuje ili obustavlja daljnje financiranje.

Kriteriji pri vrednovanju uspješnosti projekata su znanstvena produktivnost projekta, uspješnost voditelja projekta u vodenju znanstvenih novaka te poštivanje financijskog plana. Na pulskom sveucilištu najvecu ocjenu dobio je projekt profesorice Lorene Mošnja-Škare s Odjela za ekonomiju i turizam te profesorice Elvi Piršl s Odjela za studij na talijanskom jeziku.


Podijeli: Facebook Twiter